BESIP se zaměřuje na cyklisty a rozjíždí kampaň s Horskou službou

11.06.2012 12:50

Smrt na kole v České republice nalezlo v roce 2012 celkem 64 cyklistů, což je o 14 případů více než loni. Cyklisté tak u nás tvoří téměř 10 % všech obětí dopravních nehod, čímž stále o 2 % převyšujeme evropský průměr.

BESIP se zaměřuje na cyklisty a rozjíždí kampaň s Horskou službou
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

BESIP se cyklistům ve svých kampaních věnuje dlouhodobě a nyní se ve spolupráci mj. s Horskou službou ČR podílí na letní kampani Na kole jen s přilbou. Jejím hlavním posláním je upozornit na skutečnost, že k závažným nehodám cyklistů dochází nejen na silnici, ale také na cyklotrasách v horských oblastech.

Jen během letní sezony loňského roku Horská služba ČR ve sledovaných lokalitách zaznamenala 559 zraněných cyklistů a o rok dříve dokonce 2 usmrcené. „Mezi nejčastější příčiny vážných nehod cyklistů na horách patří zejména nedostatečné či nesprávné použití ochranné přilby a jízda pod vlivem alkoholu. V neposlední řadě ale také přecenění vlastních sil a schopností ovládat jízdní kolo,“ říká náměstek ministra dopravy Jiří Žák. Kampaň Na kole jen s přilbou se zaměřuje na cyklisty oblíbené horské oblasti Čech a Moravy (Jizerské hory, Krkonoše, Krušné hory, Šumavu, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy) a několik dalších oblíbených cyklostezek např. v Pardubickém a Jihomoravském kraji. Osloví tím minimálně 8 tisíc cyklistů.

BESIP dále podporuje celorepublikový projekt Bezpečně na kole, který nabízí zábavnou formu výuky jízdy na kole v extrémních situacích, které děti mohou zažít i při zdánlivě bezpečné jízdě. Součástí praktické části ukázek je například tzv. skills centrum, dráha simulující přírodní i městské překážky. Děti se tímto způsobem učí jak se chovat v neočekávaných situacích a osvojují si základní bezpečnostní pravidla. Během uplynulých dvou let bylo takto proškoleno přes 7 tisíc dětí a pro letošek organizátoři naplánovali celorepublikovou roadshow pro veřejnost, kterou podpoří celá řada významných sportovců

Z informace o plnění Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP 2020) vyplývá, že v roce 2012 došlo k menšímu snížení obětí, než se předpokládalo. Oproti roku 2009 klesl počet usmrcených cyklistů o pouhých 11 % na 64 případů, oproti celkovému celostátnímu poklesu o 18 %, a počet těžkých zranění cyklistů byl dokonce o 36 případů vyšší. „Ve srovnání se státy EU jsou problémem zejména cyklisté ve věku nad 25 let a mezi suverénně nejhorší státy se ČR řadí v počtu nehod u cyklistů starších 65 let,“ doplňuje vedoucí BESIPu Roman Budský.

Finanční ztráty spojené s dopravními nehodami byly jen za období roku 2013 předběžně odhadnuty na 55 miliard korun. Ministerstvo dopravy také z tohoto důvodu aktivně podporuje všechny úkoly a preventivní aktivity směřující k naplnění cílů NSBSP 2020 i nové Cyklostrategie pro léta 2013 až 2020, kterou vláda schválila 22. května. Jejím cílem je zvýšit počet lidí, kteří kolo využívají k dopravě, zefektivnit výstavbu cyklistické infrastruktury, ale také zlepšit bezpečnost cyklistů a kvalitu života ve městech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…