BIS: Vláda navrhla významné posílení bezpečnosti České republiky

02.07.2018 20:56

Vláda České republiky projednala a schválila novely několika zákonů (zákona o zpravodajských službách, zákona o Bezpečnostní informační službě a zákona o Vojenském zpravodajství), které předložila společně s premiérem Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle ředitele BIS Michala Koudelky se jedná o významný krok k posílení bezpečnosti ČR.

BIS: Vláda navrhla významné posílení bezpečnosti České republiky
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Předkládaná novela má mimo jiné umožnit získat oprávnění zpravodajským službám dostávat údaje od bank, které jsou chráněny bankovním tajemstvím, a to tak, že jim umožní žádat o tyto informace prostřednictvím subjektu, který má sám oprávnění takové informace získávat. V tomto případě by tím subjektem byla Česká národní banka. „V žádném případě se nejedná o žádné nové prolamování bankovního tajemství nad rámec současné legislativy,“ upozorňuje Michal Koudelka s tím, že i nadále je ke každé žádosti nutný souhlas soudu.

Vládní novela také přináší sjednocení legislativy v oblasti použití zpravodajské techniky. Zpravodajské služby by ji nově mohly využívat po dobu čtyř měsíců stejně jako Policie ČR. Zatím to je o měsíc méně. „Tato novela byla schválena vládou a předložena poslanecké sněmovně už v minulém volebním období, takže jde o sjednocení, které bylo připraveno už dříve,“ konstatuje ředitel BIS.

Ve vztahu k orgánům veřejné správy doplňuje novela do zákona povinnost bez zbytečného odkladu vyhovět žádosti zpravodajské služby o poskytnutí informací uchovávaných těmito orgány v souvislosti s plněním jejich úkolů. Novela tím zvyšuje evidenční ochranu příslušníků zpravodajských služeb.

Dalším návrhem zvyšujícím bezpečnost státu bude možnost vytvořit pravidelně aktualizovanou referenční databázi digitálních podob osob. Moderní způsob softwarového vyhledávání umožní rozpoznávání pouze obličejů bez přiřazené identity. Osobní údaje budou přiřazeny až při shodě se zájmovou osobou. „Tento nástroj tedy není žádným velkým bratrem a stejně jako všechny nyní vládou schválené novely významně posílí bezpečnost České republiky,“ uzavírá ředitel BIS Michal Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…