Bdění pro Ukrajinu – charitativní přenos pořádaný studenty v Národním divadle

01.03.2022 11:48 | Tisková zpráva

Iniciativa Studenti pro Ukrajinu ve spolupráci s Národním divadlem a přidruženými organizacemi pořádají třídenní nepřetržitý přenos Bdění pro Ukrajinu. Dobročinný přenos se spustí 2. března od 19.00 na webových platformách a sociálních sítích Youtube, Facebook a Instagram. Další média iniciativě nabízejí rozšíření na svých platformách a přenos se bude promítat i v kulturních institucích regionů České republiky.

Bdění pro Ukrajinu – charitativní přenos pořádaný studenty v Národním divadle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Národního divadla

Vysílání zahajuje mimořádná debata cyklu ND Talks s podtitulem Emergency Briefing – Ukrajina, na nějž naváže stream vzkazů, debat a uměleckého programu z Provozní budovy B Národního divadla.

„Prosíme občany České republiky o solidaritu a aktivní pomoc lidem, kteří se v těchto momentech ocitají vlivem kremelské agrese v nesnázích či ohrožení života. Setrvejme a nespoléhejme na dosavadní pohodlí Evropy. Vyzýváme světové společnosti, aby finančně podporovaly Ukrajinu a s okamžitou platností zablokovaly své služby v Ruské federaci. Neusínejme! Bděme pro Ukrajinu, která bdí pro nás. Bděme pro principy svobody a budoucnost Europy! “ uvádějí zástupci iniciativy Studenti pro Ukrajinu.

Přenos bude sloužit nejen jako gesto podpory Ukrajině, ale zároveň bude směrovat diváka na neziskové organizace, například Člověk v tísni, Paměť národa nebo Červený kříž, které mají veřejné sbírky, kam mohou lidé přispět. Akce vzniká ve spolupráci s přidruženými organizacemi, uměleckými seskupeními a umělci z České republiky.

Program bude složený z celé řady vystoupení, připravují se performance, koncerty, loutkové divadlo, scénická čtení a vzkazy herců Národního divadla. Mimo jiné proběhnou i dialogy s odborníky na aktuální situaci ve světovém dění. Mezi již potvrzenými osobnostmi z pražského kulturního prostředí jsou Martin Ryšavý, Václav Kopta, Jan Komínek či Xavier Baumaxa. Kromě Martina Ryšavého se bude účastnit i celá řada dalších pedagogů a studentů AMU. Iniciativa studentů je ohledně celé akce a nově vzniklé organizace v kontaktu a aktivně spolupracuje s rektorátem univerzity. Zájem dalších lidí stát se součástí akce a iniciativy neustále roste.

V neděli 27. února proběhla na Václavském náměstí v Praze demonstrace pořádaná spolkem Milion chvilek, kde se sešly desetitisíce lidí k vyjádření podpory Ukrajině. Na akci vystoupila i za studenty Gabriela Heclová, studentka FAMU, která o připravovaném přenosu promluvila. „Společně se studenty AMU a dalšími univerzitami jsme se rozhodli uspořádat livestream, který má šířit sílu, a budeme rádi, když ho podpoříte," uvedla studentka.

Iniciativa Studenti pro Ukrajinu je sdružení studentů, které vzniklo v okamžité reakci na útok Ruské federace na Ukrajinu. Cílem iniciativy je spojit a aktivizovat studenty po celé České Republice, ale také komunikovat se zahraničními institucemi, za cílem sjednocení humanitárních a protiválečných aktivit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…