Běh se žlutou stužkou proti předsudkům poběží příští rok stovky lidí

11.11.2016 19:57

V roce 2017 se opět stovky běžců zúčastní závodů se žlutou stužkou na hrudi. Podpoří tak projekt s názvem Yellow Ribbon Run, který má za cíl zvýšit povědomí o problematice zaměstnávání lidí propuštěných z vězení. Od dubna do června se poběží celkem čtyři „žluté“ běhy, a to v rámci atraktivních běžeckých závodů – Sportisimo 1/2Maratonu Praha v dubnu, Volkswagen Maratonu Praha v květnu a O2 Pražské štafety 4x5 v červnu 2017.

Běh se žlutou stužkou proti předsudkům poběží příští rok stovky lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

Nyní se otevírají registrace na závody, a to přes web www.yellowribbon.cz. Chcete-li se závodů účastnit, s registrací neváhejte, počet míst je omezený!

Projekt organizuje při klasických běžeckých závodech platforma YRR, kterou tvoří Vězeňská služba ČR, Business Leaders Forum, RunCzech, nezisková organizace RUBIKON Centrum a Probační a mediační služba. Stejně jako v letošním ročníku poběží i příští rok současní a bývalí vězni, manažeři významných firem, zaměstnanci státní správy a neziskového sektoru a další.

Druhý ročník Yellow Ribbon pro mě znamená obrovský úspěch a signál, že téma integrace lidí po výkonu trestu do běžného života není lidem lhostejné. Zájem veřejnosti  je odměnou pro mě a mé kolegy ze všech věznic, kteří s odsouzenými pracují. Je to zároveň naděje pro současné i  bývalé vězně, kteří tak mohou začít věřit, že šanci žít slušný život dostanou. Poběžte s námi a dejte najevo, že společně dokážeme utéct předsudkům,“ říká ředitelka ženské věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková a iniciátorka běhu.

Česká republika se dlouhodobě potýká se složitým začleňováním propuštěných vězňů do běžného života. Proč systém nefunguje? Vězeň se po propuštění ocitne před branou věznice a nemá kam jít, kde bydlet, nemá práci, nemá peníze. Návrat k trestné činnosti je tedy často první volbou, ke které se uchýlí. Míra recidivy, která je v Česku na téměř 70 procentech, pak představuje sociální problémy, ekonomickou zátěž a také další oběti trestných činů.

„Jsme rádi, že se opět můžeme zapojit do projektu, který pomáhá lidem po výkonu trestu usnadnit cestu zpět do normálního a plnohodnotného života. Díky minulému ročníku se podařilo na tuto problematiku upozornit a začít tak účinně bojovat s předsudky ve společnosti,“ doplňuje Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

„Díky pilotnímu ročníku běhu Yellow Ribbon jsme dokázali, že je možné překonat předsudky a propojit zástupce firem s lidmi v i po výkonu trestu jinou cestou. Aktivní a smysluplnou. Z členské základny Business Leaders Forum se zúčastnila řada firem, jejichž CEOs a manažeři beželi ve štafetách společně s odsouzenými, zástupci organizací a Vězeňské služby a jsme hrdí, že i v příštím roce na spolupráci navážeme ne jedním, ale rovnou čtyřmi závody,“ navazuje Iva Petříčková, ředitelka Business Leaders Forum.

„Nejde o to, abychom se snažili každého propuštěného bezpodmínečně milovat. Snažíme se ukázat, že pokud lidem, kteří uklouzli, odpykali si  trest a snaží se změnit, pomůžeme najít zaměstnání, snižuje se riziko, že opět spáchají trestný čin. Tudíž pomůžeme nejen jim, ale i sobě,“ dodává ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

Se zaměstnáváním lidí se záznamem v rejstříku trestů máme dlouholeté zkušenosti a to nám ukázalo, že mohou být spolehlivými a loajálními zaměstnanci, a že trestní minulost nemusí být v rozporu s pracovními schopnostmi,“ pokračuje Dagmar Doubravová, ředitelka RUBIKON Centra.

V současnosti, kdy firmy obtížně shánějí kvalifikované zaměstnance, je podle personalistů o šikovné lidi čím dál větší zájem. Firmy stále častěji zaměstnávají i odsouzené přímo ve výkonu trestu odnětí svobody. Zvýšit podíl zaměstnaných vězňů je také jednou z priorit ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…