Běhej lesy Lednice: Marcela Rambová z Lesů ČR zaběhla 21kilometrovou trať v nejlepším ženském čase

02.06.2016 15:17

Čtrnáct set padesát šest běžců a běžkyň se v sobotu 28. května vydalo v Lednici na jižní Moravě do terénu Lednicko-valtického areálu v rámci běžeckého seriálu Běhej lesy. Státní podnik Lesy ČR je hlavním partnerem projektu. Delší 21 kilometrovou lednickou trasu zvládla v nejlepším ženském čase (1:28:14) Marcela Rambová ze státního podniku Lesy České republiky.

Běhej lesy Lednice: Marcela Rambová z Lesů ČR zaběhla 21kilometrovou trať v nejlepším ženském čase
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Královéhradecké běžkyni na místě blahopřáli čtyři kolegové, kteří se závodu také zúčastnili. Byl mezi nimi i generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. „Podporujeme masový sport v přírodě a tento projekt je profesionálně zvládnutý. Svědčí o tom volba atraktivních lokalit, prestiž akcí i zájem veřejnosti. Úspěch Marcely Rambové je pro podnik bonusem a osobně mě moc těší,“ řekl.

A jak hodnotí celý závod, atmosféru či organizaci vítězka ženského lednického běhu na 21 kilometrů?
Marcela Rambová…o běhání.

Myslím, že organizátoři mají celou akci zvládnutou. Máte, kde zaparkovat a kde se občerstvit, připravená je úschovna věcí, stan jako šatna, dodržuje se plánovaný časový harmonogram a celá trasa závodu je dobře značená. Občerstvení v cíli je taky dostatečné. Vzhledem k opravdu teplému počasí bych na trase uvítala osvěžení tekoucí studenou vodou - to by mohl být zlepšovací návrh pro příště. Běhej lesy je opravdu povedená akce, která potěší jak závodníky, tak jejich doprovod, ale i fanoušky, kterých je vždycky dost.

Který ze čtyř závodů bude podle Tebe nejnáročnější a proč?

Všechna místa jsou zajímavá, letos mě potěšila nová lokalita v Brdech. Těším se na Karlštejn a průběh Amerikou, kam se člověk běžně nedostane. Z pohledu náročnosti bude asi nejobtížnější Bílá. Ale třeba budu mile překvapená. Tady v Hradci Králové moc kopečky nenatrénuju.

V jakém prostředí se Ti běhá nejlépe, a myslíš si, že právě běh v lese je pro tělo nejpříjemnější?

Protože nejvíc trénuju v Hradci Králové, konkrétně v městských lesích, na Moravském Předměstí a v Malšovicích, běh lesem je pro mě určitě příjemnější. Účastním se ale i městských závodů typu půlmaraton nebo maraton, kde se převážně běží po tvrdém podkladu, po asfaltu nebo dlažbě. Trénuju tedy na cyklostezce Hradečnice/Písečnice a přitom jsem pořád v lese. Terénních běhů mimo asfaltovou cestu se v Hradci dá vymyslet nespočet. Běh lesem je příjemný jak v létě, kdy je tam stín a nižší teplota, ale i v zimě, když mrzne. V lese je pořád příjemně…

Jak často trénuješ, a co obvykle v Tvém denním či týdenním režimu předchází závodu podobnému Běhej lesy?

Snažím se trénovat tak, abych jeden den v týdnu opravdu neběhala a odpočívala. Jinak střídám běh na měkkém podkladu na lesních cestách, a když se chystám na závod typu městského maratonu, tak musím běhat i po asfaltu. Kromě vytrvalostních tréninků, kde tolik neřeším rychlost, ale počet kilometrů, běhám intervalové tréninky zaměřené na rozvoj rychlosti a posunutí aerobního pásma. Na závod typu Běhej lesy se nijak speciálně nepřipravuju. Zpravidla už dva dny před závodem neběhám a střádám energii.

Připravuješ se jinak na maraton a jinak na trať podobnou té v Lednici?

Jde o rozdílný terén. Navíc maraton má 42 kilometrů a závody Běhej lesy v průměru 21. Jde jenom o to, obout ty správné boty - na Běhej lesy rozhodně do terénu.

Co Tě motivovalo začít běhat?

Asi jsem potřebovala změnu. Celý život nějakým způsobem sportuju. V zimě jezdím na sjezdovkách i běžkách. V létě dělám vysokohorskou turistiku, střídám kolo a kolečkové brusle. Léta jsem chodila na spinning, různá posilovací cvičení… Nakonec jsem se před čtyřmi lety nechala kamarády přemluvit, přišla jsem na jejich běžný trénink a proběhla se s nimi prvních deset kilometrů. Zjistila jsem, že to vlastně není tak strašné, jak jsem si myslela, a začala jsem hned v blažené nevědomosti trénovat na svůj první závod a hned maraton ve Wroclavi. Za tři měsíce jsem stála na startu a byla jsem zvědavá, co se mnou ta magická vzdálenost udělá. A tím to všechno odstartovalo.

Proč si myslíš, že je dneska běhání tak populární?

K běhání nepotřebujete žádnou speciální tělocvičnu, nejste omezeni otevírací dobou ve fitcentru, ani není třeba řešit volnou kapacitu v posilovně. Prostě stačí jít ven.

Běžecký seriál Běhej lesy dále pokračuje 18. června na Karlštejně, 23. července v Brdech a 13. srpna v Bílé.

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…