Bitevníky L-159 ALCA se ve Španělsku představily v dobrém světle. I díky čáslavským technikům

10.11.2015 8:32

Aby mohly české bitevníky L-159 na největším cvičení NATO Trident Juncture 2015 předvést to nejlepší ze svého umění, je zapotřebí špičkové podpory pozemního personálu. A to i v provizorních podmínkách španělské Zaragozy.

Bitevníky L-159 ALCA se ve Španělsku představily v dobrém světle. I díky čáslavským technikům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled okénkem z transportní části vrtulníku

Mezinárodní spolupráce není pro 212. taktickou letku z Čáslavi ničím novým. Stejně tak její pozemní personál má bohaté zkušenosti z mnoha cvičení. „Několikrát do roka se naše L-159 zapojují do cvičení NATO v různých částech Evropy, i když s tím obvykle není spojen takový zájem veřejnosti jako nyní,“ konstatuje major Denis Dúbravčík, zástupce velitele letky a nyní i velitel čáslavské jednotky v Zaragoze. Rozdíl mezi Trident Juncture 2015 a jinými cvičeními spočívá hlavně v rozsahu. V Česku základnu opouští tři až čtyři letouny, ve Španělsku jich působilo šest. A tomu odpovídá i vyšší počet personálu, který je jasně dán právě počtem strojů, doplňuje Dúbravčík.

Alky i jejich zbraňové systémy fungovaly bezchybně

„Všechno vybavení nutné k zabezpečení letového provozu našich alek se muselo vejít do tří kontejnerů, které putovaly spolu s dalším, obsahujícím munici, napřed po zemi,“ vysvětluje velitel čáslavské inženýrské letecké služby ve Španělsku kapitán Jan Š. „V závěru cvičení můžeme konstatovat, že se na letounech nevyskytly žádné závažnější problémy, kromě již zmíněného střetu jednoho stroje se supem a zvláště zbraňové systémy fungovaly naprosto bezchybně. Vzhledem k délce Trident Juncture 2015 se jedná o povzbudivou bilanci a pocit dobře odvedené práce,“ uzavírá důstojník zodpovědný za inženýrskou leteckou službu.

Technici inženýrské letecké služby byli připraveni na vše

Na základě zmíněných zkušeností ze zahraničí se předem vědělo, co bude přesně potřeba vzít sebou. Ale cvičení Trident Juncture trvá déle než jiné podobné akce. Kapitán Václav S. vysvětluje: „Tím se zvyšuje pravděpodobnost i komplikovanějších prací na letounech, na které musíme být patřičně vybaveni. V případě bitevníku poškozeného střetem se supem, bylo například nutné z bezpečnostních důvodů demontovat sedačku, která obsahuje pyropatrony. To vyžaduje speciální přípravky a jeřáb, které máme samozřejmě s sebou.“

Vyšší střelecká aktivita neminula ani české L-159, poskytující cvičícím jednotkám přímou leteckou podporu. Čáslavští zbrojíři proto měli v Zaragoze plné ruce práce. Praporčík Marek H. popisuje každodenní realitu činnosti s PL-20 Plamen: „Kanóny na letounech je nutné připravit vždy den předem. Mezi jednotlivými lety se pak dobíjí a nakonec i čistí.“ Kontejner s českou inertní municí byl uskladněn ještě před zahájením cvičení v muničním skladu v areálu letecké základny v Zaragoze. Odtud se každý den dováží potřebné množství nutné pro zabezpečení stanovených úkolů na střelnicích, dodává velitel zbrojířů kapitán Pavel V.

Avionické systémy letounu pilotovi umožňují ovládat celý stroj, včetně zaměření cíle a střelby. Proto jim také musí být věnována náležitá péče. „Bitevník L-159 používá výzbroj standardní pro letectva v NATO, a proto musí být i avionika kompatibilní,“ objasňuje odborník v oboru, občanský zaměstnanec Libor Pechan, také přítomný na Trident Juncture 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…