Britská velvyslankyně pochválila Pardubický kraj za čerpání evropských fondů

02.08.2017 16:11

Velvyslankyně Velké Británie v České republice Jan Thompson navštívila Pardubický kraj. S hejtmanem Martinem Netolickým debatovala mimo jiné o ekonomické situaci v regionu, čerpání evropských fondů, ale také o mezinárodně-politické situaci spojené s vystoupením Velké Británie z Evropské unie.

Britská velvyslankyně pochválila Pardubický kraj za čerpání evropských fondů
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Velvyslankyně Velké Británie Jan Thompson s hejtmanem Martinem Netolickým

„Paní velvyslankyně je velmi aktivní ve svých cestách po českých regionech, jelikož se snaží pochopit specifické problémy a potřeby každého z nich. Jedním z jejich cílů je otevřít české kraje britským turistům, kteří primárně přijíždějí do hlavního města či lázeňských oblastí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který velvyslankyni v krátkosti seznámil s aktuálním stavem ekonomiky regionu. „O významu našeho kraje hovoří fakt, že se na HDP státu podílíme devíti procenty, zatímco populací pouze pěti procenty. Aktuální míra nezaměstnanosti dosahuje 2,7 procenta, zatímco ještě před pěti lety jsme se pohybovali na hranici 8 procent. Vzhledem k nedostatku vybraných profesí bychom rádi získávali pracovní sílu z Ukrajiny, kde spolupracujeme se Zakarpatskou oblastí, ale proces získávání pracovních víz je velmi složitý a zdlouhavý. Věřím však, že se situace v nejbližší době odblokuje, což by nejen našemu regionu mohlo pomoci v přilákání dalších investorů,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že míra nezaměstnanosti v České republice patří dlouhodobě mezi nejnižší v celé Evropské unii.

Velká Británie jako přítel Evropy

Jedním z témat debaty byla také současná situace ve Velké Británii ve spojitosti s procesem vystupování země s EU. „Byl jsem ujištěn, že Velká Británie vystupuje pouze z Evropské unie, nikoliv z Evropy jako takové, což je velmi důležitý signál. Věřím, že nadále bude s Unií spolupracovat v celé řadě oblastí, jako je zahraniční obchod či bezpečnost,“ uvedl Netolický, který velvyslankyni seznámil s tím, jak Pardubický kraj využívá dostupné prostředky z fondů Evropské unie. V této oblasti patří kraj dlouhodobě v poměru ke své velikosti mezi nejlepší české regiony, což Jan Thompson také ocenila.

Jan Thompson se dále v průběhu setkání zajímala o další specifika regionu, ale také jeho problémy, mezi kterými hejtman Netolický jmenoval především dopravní infrastrukturu v podobě chybějící dálnice D35, která by měla vedle dálnice D1 sloužit jako spojka Čech a Moravy. Hejtman s velvyslankyní hovořil také o podpoře cestovního ruchu v regionu, který je pro Brity známý především díky plochodrážnímu závodu Zlatá přilba, ale také Velké pardubické, na kterou velvyslankyni Thompson osobně pozval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…