Brněnské VUT navštívil rektor ruské technické univerzity, budou spolupracovat v oblasti jádra

10.02.2017 11:13

Na konci ledna navštívila brněnské Vysoké učení technické delegace z ruské Nižegorodské státní technické univerzity (NGTU). Obě univerzity zahajují spolupráci v jaderné energetice a dalších technických oborech.

Brněnské VUT navštívil rektor ruské technické univerzity, budou spolupracovat v oblasti jádra
Foto: Igor Šefr
Popisek: Rektor VUT přivítal zástupce ruské technické univerzity

Hlavním cílem návštěvy byla prohlídka brněnské techniky, se kterou v listopadu loňského roku podepsala NGTU dohodu o spolupráci. Čtyřčlennou delegaci vedli rektor Sergej Dmitrijev a prorektor Michail Širjajev. Ve čtvrtek 26. ledna 2017 je přijal rektor VUT, Petr Štěpánek, společně s dalšími členy vedení a se zástupci jednotlivých fakult. Ti představili strukturu VUT a hlavní oblasti vzdělávání a výzkumu.

Podle rektora NGTU mají obě techniky mnoho společného jak v přípravě studentů pro jejich budoucí profesi, tak v zaměření výzkumu, což umožňuje ve velmi krátkém čase zahájit součinnost.

Z jednání vzešly protokoly, které specifikují konkrétní oblasti spolupráce. Vedení obou vysokých škol má v blízké době vytvořit odborné pracovní skupiny v oblastech energetiky, elektrotechniky, strojírenství, chemie, nauky o materiálech, dopravy, informačních technologií ad.

Mezi perspektivní směry spolupráce patří zejména jaderná energetika. NGTU je hlavní univerzitou ruské korporace pro atomovou energii Rosatom a v Rusku i celosvětově zaujímá přední pozici v přípravě pracovníků pro jadernou energetiku a průmysl. Spolupráce obou univerzit v této oblasti může být velmi prospěšným jak pro brněnskou techniku, tak pro mezivládní vztahy v oblasti jaderné energetiky.

Delegace z NGTU navštívila nové laboratoře centra vědecké excelence CEITEC VUT, kde se seznámili s jednotlivými výzkumnými programy a prohlédli si i tzv. čisté laboratorní prostory. Toto centrum je vybaveno nejmodernějším zařízením, které umožňuje provádět výzkumy na světové úrovni v oblastech materiálového výzkumu, nanotechnologií a mikroelektroniky. Věnují se zde také výzkumu pokročilých materiálů, které dokáží odolat extrémním teplotním podmínkám. Zahraniční delegace zde dojednávala bližší podmínky vědecko-výzkumné spolupráce s CEITEC VUT.

Obě univerzity mají také zájem o výměnné pobyty pro studenty navazujícího magisterského i doktorského studia, případně i výměnné pobyty akademických pracovníků. S tím souvisí centrum pro výuku českého jazyka, které má vzniknout v Nižném Novgorodě za pomoci VUT a Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu. Otázku jeho založení má nyní NGTU prozkoumat. Toto centrum by umožnilo studentům vysokých škol z Nižného Novgorodu naučit se češtinu a pokračovat ve vzdělávání na českých vysokých školách bez nutnosti poplatků za cizojazyčné studium.

Ruská delegace navštívila také společnost Alta, která patří k největším českým průmyslovým inženýringovými společnostem. S vedením firmy pokračovaly v dřívějším jednání o rozvoji spolupráce v oblasti přípravy pracovníků pro ruské podniky vybavené zařízením společnosti Alta.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…