Pivovar Budějovický Budvar pokračuje od svého založení ve slavné tradici výroby piva, které se od středověku vařilo ve městě České Budějovice (Budweis) a označovalo se podle místa svého původu prostě jako „Budweiser Bier“. Pivovar se snaží zachovat originalitu českobudějovického piva i jeho tradiční výrobní postup a předat toto bohatství příštím generacím.
Před 10 lety – 1. května 2004 - získala piva značky Budweiser Budvar právo užívat loga Chráněné zeměpisné označení (CHZO) „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“. Zařadila se tím do exkluzivního klubu tradičních evropských specialit, jakými jsou mimo jiné parmská šunka nebo sýr parmezán. CHZO „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“ se zároveň stala prvními označeními tohoto druhu, které získaly potravinářské výrobky z nově přistoupivších členů EU v roce 2004 ve střední a východní Evropě. Budějovický Budvar své zkušenosti z procesu registrace později poskytl i Českému svazu pivovarů a sladoven při získání CHZO „České pivo“. Podmínky CHZO „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“ jsou přísnější než v případě CHZO „České pivo“.
„Výroba piva s označením CHZO je naším dobrovolným závazkem ke spotřebitelům a zároveň garancí kvality, která jde vysoko nad zákonný rámec. Orgány státní správy kontrolují zdravotní nezávadnost produktů nebo shodu jejich složení s informacemi na obalu, ale primárně nezkoumají kvalitu, jak je chápána běžnými spotřebiteli. Kvalitu z pohledu konzumenta zásadním způsobem řeší právě CHZO,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva