Bulharská JE Kozloduj může být dle analýzy Rosatomu provozována do roku 2051

26.07.2018 10:59

Šestý blok bulharské jaderné elektrárny Kozloduj s reaktorem VVER-1000 je technicky schopen provozu v délce 60 let. Tvrdí to závěry analýzy, které 25. července 2018 předalo rusko-bulharské konsorcium provozovateli elektrárny.

Bulharská JE Kozloduj může být dle analýzy Rosatomu provozována do roku 2051
Foto: AEC Kozloduj EAD
Popisek: Pátý a šestý blok jaderné elektrárny Kozloduj

Konsorcium ruských společností Koncern Rosenergoatom (provozovatel všech ruských jaderných elektráren) a Rusatom Service (obě patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) a bulharské firmy Risk Engineering zkoumalo celkový stav elektrárny a zejména důležitých komponent, stavebních konstrukcí a elektrárenských systémů. Závěry ukázaly, že sledovaná zařízení jsou v technickém stavu, který za stávajícího programu údržby a modernizace a po provedení programu řízeného stárnutí a zavedení několika doporučení umožňuje prodloužit provoz elektrárny do roku 2051.

Protokol o závěrech analýzy byl podepsán generálním ředitelem jaderné elektrárny Kozloduj Ivanem Andrejevem a generálním ředitelem společnosti Rusatom Service Jevgenijem Salkovem. Předávání protokolu se zúčastnila bulharská ministryně energetiky Temenužka Petkovová, první náměstek generálního ředitele a ředitel bloku pro rozvoj a mezinárodní obchod Rosatomu Kirill Komarov, představitelé elektrárny Kozloduj, Bulharského energetického holdingu, bulharského státního dozoru nad jadernou bezpečností a společností ze struktury Rosatomu zapojených do projektu: Rusatom Service, Koncern Rosenergoatom a OKB Gidropress.

„Společně s našimi partnery jsme realizovali kolosální objem práce. Zdařilé dokončení projektu bylo možné především díky svědomitému přístupu ruských i bulharských odborníků, blízkosti kultur a panující atmosféře vzájemné důvěry. Naše spolupráce s Bulharskem v oblasti jaderné energetiky trvá již více jak půl století. Rádi využijeme unikátní zkušenosti Rosatomu pro poskytnutí všestranné podpory našim bulharským kolegům i v dalších projektech jaderné energetiky,“ řekl Komarov.

„Základní prioritou bulharské vlády je uchování potenciálu jaderné energetiky a její rozvoj v souladu s mezinárodními normami pro ochranu životního prostředí a lidského zdraví. Poté, co 5. blok jaderné elektrárny Kozloduj získal v loňském roce prodloužení provozního povolení o 10 let, patří mezi naše nejdůležitější úkoly prodloužení provozu 6. bloku,“ řekla Petkovová.

Kontrakt mezi provozovatelem jaderné elektrárny Kozloduj a konsorciem společností Rusatom Service, Koncern Rosenergoatom a Risk Engineering na analýzu způsobilosti 6. bloku elektrárny Kozloduj k 60letému provozu byl podepsán 28. ledna 2016. Termín odevzdání výsledků byl stanoven na 30 měsíců od podepsání smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…