BusLine přivezl dětem liberecké mateřské školky divadlo

19.09.2013 16:31

BusLine a.s. přivezl dětem Mateřské školky Sluníčko Liberec divadlo. Dnes zde měla svou premiéru „Autobusová pohádka“, kterou pro děti napsali Ivan Vyskočil, Martin Sochor a Hana Baroňová. Představení se zúčastnilo na sto dětí z celé mateřské školky a spolu s ředitelkou Petrou Čermákovou a pedagožkami vytvořily skvělé publikum.

BusLine přivezl dětem liberecké mateřské školky divadlo
Foto: BusLine
Popisek: BusLine

„Jde o společné dílo tří autorů, hned na začátku jsme přemýšleli nad tím, jak by taková „Autobusová pohádka“ mohla vypadat. Nakonec jsme se nechali inspirovat Pošťáckou pohádkou od Karla Čapka, akorát s tím rozdílem, že to není pošťácká, ale autobusová. Výhodou této pohádky je, že se děti mohou v průběhu děje aktivně zapojovat, zpívají, hádají zvířátka nebo hrají volejbal. V podstatě i ty děti jsou do jisté míry autory Autobusové pohádky, protože jejich odezva, zájem a aktivní přístup zasahují do děje,“ uvedl premiéru divadelního představení herec Ivan Vyskočil. „Projektům zaměřeným na děti se BusLine věnuje již několik let, například vloni jsme odstartovali první skutečně bezpečný autobus pro naše nejmenší, ve kterém budeme pokračovat i nadále. S nápadem Autobusové pohádky přišel Ivan Vyskočil, který má s dětským divadlem bohaté zkušenosti a navíc má i blízko k autobusové problematice, protože jako jeden z mála herců je držitelem průkazu profesní způsobilosti opravňujícího nejen k řízení autobusu, ale také k přepravě cestujících. V době počítačových her považuji tento způsob kulturního vyžití pro děti za velmi inspirativní a přínosný,“ doplnil Tomáš Roubiček, generální ředitel BusLine.

Ivan Vyskočil působil 15 let v Divadle Jiřího Wolkera, Martin Sochor studoval pantomimu ve Francii a zároveň ji učil i na konzervatoři, Hana Baroňová hraje divadlo a k tomu studuje dramaturgii. Díky výtvarnici Martině Babincové byly k pohádce zpracovány i pěkné dekorace pohádkového autobusu, který například koulí očima. Celá dekorace je na kolečkách, takže pokud se otočí, tak děti, které sedí naproti, se najednou ocitají uvnitř pohádkového autobusu. Na druhé straně se nachází vnitřek autobusu, kde je volant, za kterým sedí jeden z herců v roli řidiče. Celé představení trvá 50 minut, aby byla udržena pozornost dětí. „Těší nás, že společnost BusLine našim dětem pohádku představila, byla naprosto úžasná. Vůbec poprvé jsem viděla tak silnou pozitivní reakci u našich dětí, moc se jim to líbilo. Velmi nás zaujala didaktická a především interaktivní forma pohádky, kdy se malí diváci nejen do děje zapojují, ale také se i naučí novým věcem. Svoji roli určitě sehrálo i „domácí“ prostředí mateřské školky, protože díky tomu děti byly mnohem více bezprostřední. Oceňuji vysokou profesionalitu herců, pohádka byla perfektně připravená.

Přála bych i dalším dětem z mateřských školek, aby divadelní představení shlédly, pro ty naše to byl opravdový zážitek,“ dodala k autobusové pohádce ředitelka MŠ Sluníčko Petra Čermáková.

Děti se v průběhu celého divadelního představení aktivně zapojovaly do děje, nejvíce asi v momentu, kdy herci vypustili mezi děti nafukovací balónky a ony si spolu s nimi mohly zahrát volejbal. „Pohádka se mi moc líbila, nejlepší byla baletka,“ popisovala svůj bezprostřední dojem Danielka. „To mně se nejvíc líbil pejsek a potom i autobus,“ dodal další malý a nadšený divák Lukáš.

„Odezva dětí na divadelní představení byla fantastická. Já osobně mám s tímto interaktivním divadlem pro děti výborné zkušenosti, vždycky je pro mě překvapením, jak reagují. Většinou, když děti v průběhu představení zjistí, že si spolu s Vámi mohou hrát, to je baví mnohem více a pak mezi námi vznikne taková pěkná symbióza, dodal Martin Sochor. Dětské publikum si pochvalovala i Hana Baroňová, „V pohádce jsem měla několik rolí, od staré babičky, přes cvičitelku až po baletku, ale hrála jsem i zvířátka, jako třeba opici nebo koně. Bylo hezké sledovat, jak děti na tyto jednotlivé role reagují. A mně se hrálo opravdu krásně.

Mgr. Nikola Bradíková
PR manager

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne