ČD: Novým generálním ředitelem Českých drah je Daniel Kurucz

22.02.2014 17:20

Představenstvo Českých drah dnes jmenovalo generálním ředitelem firmy svého předsedu Daniela Kurucze. Novým náměstkem pro ekonomiku a techniku a zároveň členem představenstva je Pavel Krtek. Třetím členem představenstva se včera stal Michal Štěpán, který současně zastává funkci náměstka pro osobní dopravu.

ČD: Novým generálním ředitelem Českých drah je Daniel Kurucz
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Nové představenstvo, které včera zvolila Dozorčí rada ČD, se sešlo poprvé dnes ráno. „Naším hlavním úkolem je řešit finanční situaci způsobenou vysokým zadlužením. Osobně vidím jako zásadní stabilizaci cashflow a financí. Tady se už hodně práce udělalo, ale čekají nás letos velké výdaje, například zaplacení 1,87 miliardy korun za Railjety,“ vysvětluje generální ředitel a předseda představenstva ČD Daniel Kurucz. Výraznou posilou managementu národního dopravce se proto stal Pavel Krtek, který se léta pohybuje v oblasti financí, ekonomiky a logistiky. Působil mimo jiné v představenstvu UNIPETROL, a.s. Zkušenosti se železniční dopravou získal díky angažmá ve firmách UNIPETROL doprava, s.r.o., a AWT, a.s.

Další důležitou operací, která na nový management čeká, je převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty. K němu by mělo dojít ještě během letošního roku, pokud s tím současná vláda vysloví souhlas.

České dráhy mají před sebou náročný rok. Podnikatelský plán počítá s provozním ziskem (EBIT) +24 milionů korun. „Abychom tento plán splnili, musí objednatelé veřejné dopravy uhradit veškeré své smluvní závazky, právě proto je důležité posílení komunikace s kraji, o čemž včera hovořil pan ministr. My sami pak musíme najít a realizovat úspory ve výši cca 200 milionů korun,“ dodává Daniel Kurucz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…