ČD: Oživení toalet ve vlacích, ohodnoťte jednotlivé varianty

28.09.2015 12:21

České dráhy ve spolupráci s Evropským institutem pro udržitelný rozvoj realizují úpravu sociálních zařízení ve vlacích.

ČD: Oživení toalet ve vlacích, ohodnoťte jednotlivé varianty
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Nové barevné řešení toalet v provedení imitace koupelny nebo s polepem stromů zvýší kulturu cestování. Navíc se na grafickém návrhu i vlastní realizaci podílejí lidé se zdravotním postižením. V rámci pilotního projektu byl upraven vůz 1. i 2. třídy, oba vozy nasadí České dráhy koncem týdne do běžného provozu na spoje mezi Prahou a Žilinou. Cestující můžou ohodnotit na webu dopravce celkem čtyři barevné varianty, vítězný design pak získají další vozy.

„Cestující mířící za hranice naší republiky se občas mohou setkat s netradiční úpravou toalet ve vlacích. Většina vnímá takové prostředí velmi pozitivně, rozhodli jsme se proto jít podobnou cestou. V pilotním projektu jsme upravili dva vozy, vůz 1. třídy Apee a 2. třídy Bee. V každém voze jsou upraveny obě toalety, v provedení koupelny a s motivem lesa vždy v různém barevném provedení,“ uvádí Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu a současně doplňuje: „Vozy nasadíme do běžného provozu tento čtvrtek, bude se jednat o spoje mezi Prahou a Žilinou přes Vsetín, konkrétně vlaky EC 120/121 Hradčany a EC 122 / 123 Radhošť. Budeme rádi, pokud nám cestující sdělí své názory na našem webu www.cd.cz/anketa. Nejlépe hodnocený design chceme realizovat u dalších vozů.“

České dráhy oslovily při přípravě projektu Národní radu osob se zdravotním postižením (NRZP ČR). „NRZP ČR přijala výzvu od vedení Českých drah, aby navrhla oživení designu hygienických zařízení ve vlacích a také tento návrh rovnou pilotně zrealizovala ve dvou vagonech. Jde zdánlivě o maličkost, ale kulturu cestování spoludotvářejí právě tyto drobné detaily. Kromě roviny estetické má tento projekt i rozměr pracovně integrační, protože se na grafickém návrhu i na vlastní realizaci mohou podílet lidé se zdravotním postižením a zapojit se tak do aktivního pracovního procesu. Rovněž je třeba připomenout, že České dráhy významně pomohly lidem se sníženou schopností pohybu i při realizaci Euroklíče, tedy dalšího projektu týkajícího se zlepšení hygieny cestování. Národní dopravce tedy dělá maximum pro pohodlné, bezpečné a čisté cestování lidí se zdravotním postižením a zároveň se snaží, aby se tito lidé spolupodíleli na vytváření příjemného prostředí na železnici jak pro sebe, tak pro všechny cestující,“ uvedl předseda NRZP ČR Václav Krása.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…