ČD odstraňují bariéry, přidaly dalších 208 bezbariérových spojů

22.12.2014 8:02

České dráhy pokračují v trendu odstraňování bariér na železnici. V jízdním řádu 2015 přidaly dalších 208 spojů vybavených pro komfortní cestování vozíčkářů. Počet vlaků Českých drah přístupných cestujícím na vozíku tak dosáhl 4 612 vlaků. V provozu jsou i nová bezbariérová vozidla.

ČD odstraňují bariéry, přidaly dalších 208 bezbariérových spojů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Více garantovaných bezbariérových vlaků je v dálkové i v regionální dopravě. Nově se dostanou vozíčkáři například do motorových rychlíků mezi Libercem a Ústím nad Labem a podstatně se rozšiřuje jejich počet také na lince z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna a z Brna přes Přerov do Ostravy a Bohumína.

Téměř ve všech spojích na těchto důležitých rychlíkových linkách budou zařazeny multifunkční bezbariérové vozy. Jedná se o moderní vagóny s klimatizací nebo s el. zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících.

Zcela nově budou zavedeny garantované bezbariérové spoje v Jihomoravském kraji na regionální lince S 2 z Březové nad Svitavou přes Letovice a Blansko do Brna a dále do Křenovic. To je možné díky nasazení moderních nízkopodlažních a klimatizovaných souprav RegioPanter.  

Více garantovaných bezbariérových regionálních spojů vyjede také na dalších tratích, například z Žatce do Mostu, mezi Mostem a Chomutovem, a také z Karlových Varů do Potůčků.

Vývoj počtu bezbariérových vozidel ČD

První bezbariérové spoje zavedly ještě bývalé Československé státní dráhy (ČSD) už před rokem 1989. Vysoké tempo v zavádění bezbariérových spojů ale nastoupilo po roce 2005 v souvislosti s rozsáhlou modernizací vozidlového parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.