ČD spustily nový web s nabídkami nemovitostí

18.04.2015 17:20

České dráhy nabízí zbytné nemovitosti prostřednictvím nových webových stránek. Ty jsou přehlednější a především upravené pro využívání chytrými telefony a tablety. Zhruba polovina zájemců o koupi či pronájem totiž hledá vhodnou nemovitost právě prostřednictvím těchto zařízení.

ČD spustily nový web s nabídkami nemovitostí
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Chceme, aby byl prodej zbytného majetku transparentní, jednoduchý a aby měl k nabídkám přístup každý a odkudkoli,“ vysvětluje důvody spuštění nových stránek člen představenstva ČD odpovědný za úsek techniky, servisu a majetku František Bureš. „Po prodeji části závodu SŽDC nám zbude zhruba 3 700 budov a asi 20 milionů metrů čtverečních pozemků, které k ničemu nepotřebujeme a naopak firmě generují roční náklady v řádu desítek až stovek milionů korun. Chceme je proto prodat a získané prostředky využít pro rozvoj naší hlavní činnosti, tedy osobní dopravy.“

V drtivé většině případů jde o menší nemovitosti, jako jsou sklady, dílny, kůlny nebo garáže. Stejně tak pozemky jsou vhodné jen jako zahrádky, komunikace nebo pro rozvoj drobných podnikatelských aktivit. Jejich využití je často omezeno i tím, že jsou v ochranném pásmu dráhy. „Tomu přizpůsobujeme strategii prodeje. Mezi zájemci už nebudou podniky nebo organizace, ale spíš drobní kupci. Třeba živnostníci nebo zahrádkáři,“ říká Šárka Cidlinská, ředitelka odboru správy a prodeje majetku ČD a pokračuje: „V tuto chvíli je na webu 140 nabídek prodeje, ale také dalších 600 pronájmů, protože s tím, co máme, musíme, pokud je to samozřejmě možné, podnikat. Další nemovitosti budeme průběžně doplňovat.“ Každou zbytnou nemovitost je nutné k prodeji připravit. Vyřešit majetkoprávní vztahy, vyžádat si souhlas SŽDC a vypracovat nezávislý znalecký posudek. Teprve pak může být nabídnuta k prodeji. „Není ale potřeba vybírat jen ze zveřejněných nabídek. Jestliže v určitém regionu hledáte konkrétní typ objektu nebo pozemku, například k podnikání, obraťte se na naše makléře, kteří mají k dispozici celé portfolio zbytného majetku. Když vhodnou nemovitost najdou, připraví ji k prodeji,“ doplňuje Šárka Cidlinská.

V loňském roce České dráhy realizovaly 270 obchodních případů prodeje, z toho 120 v hodnotě pod 100 000 korun. „Prodáváme za tržní ceny vycházející ze znaleckého posudku, a pokud najdeme více zájemců, pak samozřejmě rozhoduje nejvyšší nabídka. Poslední slovo má přitom vždy dozorčí rada. Nakládání s majetkem Českých drah musí být maximálně transparentní a s co nejvyšší výtěžností,“ uzavírá František Bureš.

Adresa webových stránek s nabídkami zbytných nemovitostí ČD je: www.nemovitosti.ceskedrahy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…