ČEPRO pokračuje v boji proti šikanozní insolvenci a útokům organizovaného zločinu

15.12.2017 12:37

Proti společnosti ČEPRO je již od roku 2011 vedeno uměle vykonstruované insolvenční řízení. Insolvenční návrh podal JUDr. Vladimír Bartoš, advokát vyškrtnutý z ČAK. Za společností ČEPRO uplatňuje neexistující pohledávku. Přestože se jedná o typický příklad šikanozní insolvence, z důvodu opakovaných obstrukcí a procesních pochybení soudů nebylo řízení dosud ukončeno.

ČEPRO pokračuje v boji proti šikanozní insolvenci a útokům organizovaného zločinu
Foto: red
Popisek: Čepro

Další jednání ve věci se mělo konat dne 13. 12. 2017. Jako již několikrát však Městský soud v Praze dne 12. 12. 2017 na základě žádosti JUDr. Bartoše rozhodl o odročení jednání. K projednání insolvenčního návrhu tak dojde nejdříve 31. 1. 2018, na tento den je stanoven nový termín jednání. „Soudy již několikrát rozhodly o zamítnutí insolvenčního návrhu, který je zcela neopodstatněný. Dosažení pravomocného verdiktu však opět zabránily procesní obstrukce“, uvedl JUDr. Jaromír Císař společník advokátní kanceláře CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ, která společnost ČEPRO zastupuje.

Insolvenční řízení však není jediným případem, ve kterém se společnost ČEPRO musí bránit nezákonným útokům. Ty trvají již řadu let.

„ČEPRO čelilo od devadesátých let různým pokusům o podvody, tunelování, stalo se obětí organizovaného zločinu. Za některými stál také pravděpodobně i Radovan Krejčíř. Už od roku 2005 se snažíme dobrat spravedlnosti a ochránit majetek společnosti ČEPRO, se soudy a orgány činnými v trestním řízení maximálně spolupracujeme. Společnost ČEPRO je v současnosti ve skvělé kondici, důsledky letitých kauz nás však pořád provázejí,“ uvedl generální ředitel společnosti ČEPRO Jan Duspěva.

Zdůraznil, že ČEPRO je již několik let ve vynikajícím ekonomickém stavu, patří mezi stovku českých společností s nevětšími tržbami a jen v loňském roce odvedlo státu dividendy přesahující 1 miliardu korun. Přitom do roku 2005 mělo ČEPRO značné hospodářské problémy.

Staré kauzy podle Duspěvy poškozují firmu v očích veřejnosti i obchodních partnerů. Na webu chce hlavně transparentně mapovat, v jakém stavu tyto spory jsou, kdy vznikly a kdo v nich hrál hlavní roli. „Žádným způsobem nepředjímáme výsledky soudních sporů. Cítíme ale povinnost vysvětlit veřejnosti v širším kontextu, jaká je naše současná situace.“

Soudy řadu případů spojených se společností ČEPRO dosud pravomocně nerozhodly. Některé procesy trvají už 15 let. ČEPRO tak musí ještě dnes hájit své jméno ve sporech, které mají původ v daňových podvodech z devadesátých let spojených se jmény Radovana Krejčíře a Martina Pechana. Tam, kde soudy dospěly k pravomocnému rozhodnutí, přitom vždy daly za pravdu společnosti ČEPRO.

Radovan Krejčíř je možná nejznámějším aktérem, který v kauzách figuruje. Na počátku milénia se pokusil ČEPRO vytunelovat, plánoval i další podvody a dokonce vraždu celníka. JUDr. Martin Pechan byl ve stejné době obchodním ředitelem společnosti ČEPRO, následně byl obžalován z podílu na daňových únicích, z pokusu o podvodné vylákání prostředků od společnosti ČEPRO nebo ze spolupráce s organizovaným zločinem. Krejčíř i Pechan byli sice za své činy odsouzeni, rozsudek ale není pravomocný.

Právní zástupci firmy poukazují na to, že úspěšnému zakončení sporů často brání obstrukce a procesní průtahy. „V jedné z nejdůležitějších kauz, která je v podstatě pokračováním pokusu o tunelování společnosti ČEPRO z roku 2004, se projednávání zadrhlo na tom, že fiktivní pohledávka putovala po zahraničních firmách a několikrát změnila majitele,“ uvedl jako příklad JUDr. Jaromír Císař.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…