ČEZ: 76 výjezdů do okolí Jaderné elektrárny Dukovany mají na svém kontě elektrárenští hasiči

08.02.2024 7:05 | Tisková zpráva

Podnikoví hasiči z Jaderné elektrárny Dukovany zasahovali v roce 2023 v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina u 76 případů, ke kterým byli povoláni operačním střediskem Hasičského záchranného sboru České republiky. Mezi nejčastějšími druhy zásahů, ke kterým jsou dukovanští hasiči povoláváni, dominují požáry objektů a dopravní nehody. Vzrostl i počet poskytované rychlé předlékařské pomoci s využitím defibrilátoru.

ČEZ: 76 výjezdů do okolí Jaderné elektrárny Dukovany mají na svém kontě elektrárenští hasiči
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Případy, kdy jsou elektrárenští hasiči díky své blízkosti a profesní vybavenosti povoláváni Krajským operačním střediskem HZS ČR k samostatnému nebo společnému zásahu, jsou stále častější. Z celkového počtu 76 výjezdů bylo nejvíce zásahů u dopravních nehod.

„Rychlou a profesionální pomoc hasičů jednotky jaderné elektrárny v jejím okolí moc oceňujeme. V minulosti několikrát pomáhali v naší obci i v okolí. Z tohoto pohledu jsme na tom možná ještě lépe než třeba obyvatelé velkých měst,“ říká Miroslav Křišťál, starosta obce Dukovany.

Hasičský záchranný sbor v Jaderné elektrárně Dukovany má 72 zaměstnanců. Jejich hlavní celoroční náplní jsou převážně technické zásahy při zajištění bezpečného a spolehlivého provozu elektrárny, dohled, kontrola a asistence při údržbě a modernizaci zařízení, kterých jsou v době odstávek bloků stovky. „Zásahy našich podnikových hasičů v okolí jaderné elektrárny jsou přirozenou pomocí obyvatelům regionu, ve kterém působíme a současně cennou praxí, kterou v rámci bezpečného provozu elektrárny nemají možnost reálně zažít. Jejich zapojení v okolí je tak přínosné pro obyvatele regionu i pro nás samotné,“ prozradil Roman Havlín, ředitel elektrárny.

V uplynulém roce měli dukovanští hasiči v elektrárně 1277 evidovaných činností, z toho 911 asistencí a dohledů, 318 převážně neakutních technických pomocí a desetkrát poskytovali předlékařskou pomoc. Rozmanitost jejich zásahů je dána také přítomností výškových budov a specifickým prostředím. Proto mezi výčtem zásahů provedených v areálu elektrárny najdeme jištění osob nad otevřenou hloubkou, záchranu osob, vyprošťování osob z výtahů nebo záchranu zatoulaných zvířat. Na konto úspěšných zásahů si připsali také případ s poskytnutím rychlé předlékařské pomoci s použitím automatického defibrilátoru, při kterém zachránili život dlouholetého zaměstnance elektrárny. Ten se tak po šestitýdenní rekonvalescenci mohl vrátit zpět do práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …