ČEZ: Bulharský regulátor změnil metodologii stanovení ceny

30.07.2013 13:30

Včerejším datem byly ukončeny několikatýdenní diskuze o výši ceny elektřiny a způsobu jejího stanovení v Bulharsku, po kterých regulátor zohlednil řadu návrhů ČEZ i připomínek Evropské unie. Pokles tarifů pro domácnosti v průměru o 4,4 % bude nově rozložen mezi všechny účastníky trhu, takže to na bulharské společnosti ČEZ nebude mít ve výsledku výraznější dopad. ČEZ nicméně připravuje další zefektivnění svého fungování skrze revizi nákladů a investic.

ČEZ: Bulharský regulátor změnil metodologii stanovení ceny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Změnou metodologie stanovení ceny se tak neopakoval scénář z března tohoto roku, kdy jednorázové snížení ceny pro domácnosti padlo na bedra pouze distribučních společností. „ČEZ v principu není proti snižování ceny elektřiny, pokud je dopad tohoto rozhodnutí rozložen na všechny subjekty, které se na výsledné ceně elektřiny podílejí,“ uvádí Petr Dokládal, country manažer bulharské divize ČEZ. Od 1. srpna se tedy snížení tarifů promítne nejen v distribuci, ale i ve výrobě a prodeji elektrické energie. V tuto chvíli však ještě zůstává nejasné, jakým způsobem budou například kompenzovány náklady na zelenou energii za předchozí rok.

Změna metodologie spočívá také v tom, že investice do distribuční sítě nebudou určovány předem, jako tomu bývalo dosud. Zároveň byla fixována marže prodejním společnostem (v případě ČEZ Elektro je to 3 %). „Tyto kroky chápeme jako motivační k tomu, aby společnosti zvyšovaly svou efektivitu a aby se podnítila soutěž mezi účastníky trhu,“ interpretuje změny Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí ČEZ. Bulharské společnosti ČEZ budou mít nyní za úkol vypořádat se s dopady těchto změn tak, aby to mělo co nejmenší dopad na jejich zákazníky. „V tuto chvíli se musíme zamyslet nad tím, kde můžeme zefektivnit naše fungování tak, abychom ušetřili, aby naše působení v Bulharsku bylo i nadále ziskové,“ říká Pleskač. Konkrétní obrysy tohoto programu vzejdou z celkové revize nákladů a také z dalších jednání s bulharskou stranou.

Ke změně fungování bulharského energetického trhu a k většímu přiblížení se modelu západních zemí vybízely v květnu i evropské instituce, Evropská komise i Světová banka. Směřovala k nim totiž nejen stížnost ČEZu kvůli nedodržování národního i evropského energetického regulačního rámce, ale také arbitráž podaná společností EVN a nově i výzva firmy Energo PRO ke smírnému urovnání investičního sporu před zahájením arbitráže. ČEZu vadil zejména způsob zahájení procedury odebrání licence, k níž dal popud premiér a nikoliv nezávislý energetický regulační úřad, který jediný je k prověřování této záležitosti oprávněný. ČEZ nicméně po zahájení procedury odebrání licence poskytl regulátorovi veškerou možnou součinnost a postupně implementoval jeho připomínky. V této věci však dosud nepadl žádný závěr, byl odsunut na neurčito. „Diskuze s regulátorem se od řešení naší licence posunuly spíše k tomu, jaké změny můžeme provést, aby byly spokojené obě strany, a zejména bulharští občané,“ vysvětluje Petr Dokládal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…