ČEZ: České jaderné elektrárny splňují mezinárodní normy ochrany životního prostředí

03.12.2023 19:21 | Tisková zpráva

Jaderná elektrárna Dukovany i Temelín splňují požadavky mezinárodní normy pro řízení ochrany životního prostředí. Takový je hlavní závěr periodického auditu mezinárodní společnosti Det Norske Veritas. Dukovany jsou držitelem prestižního ekologického certifikátu pro oblast řízení ochrany životního prostředí nepřetržitě už od roku 2001 a elektrárna Temelín od roku 2004.

ČEZ: České jaderné elektrárny splňují mezinárodní normy ochrany životního prostředí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V rámci auditu, který začal v pondělí v Dukovanech se auditoři zaměřili na celý systém ochrany životního prostředí. V praxi to znamená prověření souladu systému s legislativou, kontrolu dokumentace, ale také jak ochranu životního prostředí elektrárna prakticky naplňuje během provozu. Auditoři například kontrolovali, jak elektrárna nakládá s odpady, pracuje se surovou a odpadní vodou nebo jak probíhá její úprava.

„Audit potvrdil, že systém ochrany životního prostředí elektrárny je velmi vyspělý a efektivní. Díky tomu elektrárna dokáže trvale dosahovat shodu s požadavky normy systému řízení ochrany životního prostředí. A především v praxi zajistit provoz šetrný k životnímu prostředí. Důležitou roli přitom hraje i péče o zařízení a zajištění dostatečného počtu kvalifikovaného personálu,“ konstatoval vedoucí týmu auditorů z mezinárodní certifikační společnosti Det Norske Veritas Zdeněk Grabmüller.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Ekologický audit proběhl přibližně měsíc poté, co elektrárnu prověřovaly mezinárodní odborníci v rámci mise WANO (Sdružení provozovatelů jaderných elektráren). „Obě elektrárny provozujeme s maximálním důrazem na bezpečnost a kvalitu, což znamená i ochranu životního prostředí. Navíc nechceme zůstat stát na místě, ale jít dopředu a průběžně se zlepšovat. A k tomu nám například mezinárodní mise a audity poskytují důležitý pohled zvenčí,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ.

Jenom v Dukovanech ČEZ ročně investuje do modernizace v oblasti ochrany životního prostředí desítky miliónů korun. „Vedle bezemisní výroby elektrické energie se v rámci modernizace provozu dlouhodobě snažíme vytvářet takové projekty, které posilují ochranu životního prostředí, například snižováním spotřeby surové i pitné vody, zadržováním povrchových vod vytvářením retenčních vsakovacích nádrží, zvyšováním účinnosti výroby snižováním tepelných ztrát a vlastní spotřebou energií,“ přiblížil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Ročně se díky oběma jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2. Životní prostředí v bezprostředním okolí elektrárna aktivně představuje také prostřednictvím největšího jaderného vinohradu se včelími úly nebo fotografiemi živočichů a rostlin ve stolních kalendářích na roky 2024-2025, které v závěru roku obdrželi všechny domácnosti ve 20 km vzdálenosti od elektrárny.

Jaderná elektrárna Dukovany je držitelem certifikátu systému řízení ochrany životního prostředí (EMS certifikát) 22 let a nový certifikát má platnost tři roky. Každoročně však elektrárna musí plnění požadavků mezinárodní normy auditorům prokázat během dílčích auditů.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 13 252 415 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…