ČEZ: Česko bude více zelenější i díky našim energetikům

07.10.2020 22:11

V oplocence 650 nových buků a 250 smrků na volné ploše; to je podzimní počin dvanácti energetiků napříč Skupinou ČEZ, kteří vyjeli ze své plzeňské centrály sázet nové stromy do lokality Babylon na Domažlicku.

ČEZ: Česko bude více zelenější i díky našim energetikům
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Patří tak mezi ty, co letos na podzim pomohou v sedmi lokalitách po celé České republice s výsadbou nového lesního porostu v místech nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou. Již před rokem přitom Skupina ČEZ přijala závazek vysadit za každého zaměstnance v Česku jeden strom. Po dosažení této mety jich bude zhruba 23 000, přičemž doposud dobrovolníci zvládli obohatit krajinu o zhruba 7 300 sazenic.

„Kvůli jarní vlně koronaviru jsme museli zrušit sázecí dobrovolnické dny plánované na březen a duben, doufáme tedy, že si to vynahradíme nyní na podzim. O sázení stromů je mezi zaměstnanci velký zájem. Spoustu našich lidí řádění kůrovce osobně zasáhlo, když byli svědky nuceného kácení lesů blízko jejich domovů. Chtějí proto přiložit ruku k dílu při obnově porostů tak, aby si krásu a rozmanitost lesa mohly v budoucnu užít i jejich děti či vnoučata,“ říká Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize správa. Podle ní sázení stromů, které biologicky zachycují skleníkové plyny, také přirozeně doplňuje strategii postupné dekarbonizace výrobního portfolia Skupiny ČEZ. „K našim ekologickým závazkům se hlásíme a pracujeme na jejich splnění kombinací mnoha různých kroků.“

Cílem dvanáctičlenného týmu vybaveného rýči, lopatami a krumpáči se stala lokalita Babylon na hranici CHKO Český les. „Kůrovec se nevyhýbá ani lesům města Domažlice, přičemž v loňském roce byla kůrovcová těžba nejvyšší v jejich historii. Nejvíce postiženým místem je úsek Pasečnice, který se rozprostírá kolem známého letního letoviska Babylon. Sázení proběhlo v této lokalitě na holé ploše o velikosti cca 1,5 ha. Do oplocenek energetici vysazovali buky a do volného prostoru smrky. Celkem se jednalo 900 stromků, 650 buků do oplocenky a 250 smrků. Všem patří naše velké díky,“ kvitoval Josef Forst ze společnosti Domažlické městské lesy.

Loňská pilotní akce proběhla za účasti zhruba 70 energetiků ve třech lokalitách, konkrétně na Vysočině, v Beskydech a ve Středočeském kraji. Zde se pod dohledem odborníků vrátily do přírody díky 7 300 sazenicím buky, jedle, duby a olše. Kombinace dřevin, které jsou v daném regionu původní, má přitom do budoucna zaručit větší odolnost nově vysázených lesů. Stejné podmínky platí i pro letošní výsadbu, kdy Skupina ČEZ nabídla hned devět termínů v sedmi regionech. Téměř dvě stovky zaměstnanců se pak již na výsadbu v té či oné lokalitě přihlásily. Samozřejmostí je, že organizátoři průběh sázení přizpůsobují i přísným hygienickým opatřením v souvislosti s pandemií covid-19.

Závazek „za každého zaměstnance strom“ není ovšem jedinou aktivitou Skupiny ČEZ co se  nové zeleně týče. Výsadbu dalších 100 tisíc stromů a keřů v obcích a městech podpořila za posledních devět let téměř 60 miliony korun v rámci grantu Stromy i Nadace ČEZ, což obnáší 549 projektů v rámci celé republiky. „Pokračujeme v podpoře obnovy starých a výsadby nových alejí, které do české kulturní krajiny přirozeně patří. Letos jsme ale grant rozšířili i na obecní sady, parky, či veřejné zahrady. Zájem je enormní, za letošek jsme schválili podporu ve výši osm milionů korun,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková s tím, že od letoška kromě měst a obcí mohou o grant Stromy nově žádat i neziskové organizace, jako jsou například dobrovolní hasiči, myslivecké spolky či školy.

Největší kus práce ovšem  Skupina ČEZ odvádí v rámci rekultivací krajiny po těžbě uhlí. Od roku 2004 eviduje téměř 11 milionů vysazených sazenic. Nejedná se při tom pouze o lesní porosty – část rekultivací spadá do zemědělského typu, kde se zakládají i nové sady, vinice, nebo jiná zeleň. Tempo rekultivační výsadby plánuje Skupina ČEZ v nejbližší době zvýšit až na milion kusů zeleně ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…