ČEZ: Cestu k Hadáčkovu křížku lemují nově vysazené mladé duby

17.04.2019 19:32

Nedrahovice - Ovlivnit krajinný ráz a podpořit potřebné zachycení vody v půdě bylo cílem jarní výsadby nové aleje na kraji Nedrahovic na Sedlčansku. Její realizaci podpořila Nadace ČEZ v rámci grantu 75 970 korunami.

ČEZ: Cestu k Hadáčkovu křížku lemují nově vysazené mladé duby
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

 Ač v polovině dubna i nad rodištěm Diviše Černína z Chudenic, jednoho z předáků stavovského povstání popraveného roku 1621 katem Mydlářem na Staroměstském náměstí, počasí jaro příliš nepřipomínalo, sešli se místní obyvatelé se sousedy z nedaleké Jesenice nad společnou výsadbou dubové aleje. Ta nyní roste na kopci Kamenice u cesty k Hadáčkovu kříži. Mezi sázejícími nechyběli například ani členové spolku Sumiko, který usiluje o obnovu historických a přírodních památek na Sedlčansku, a senioři z Klubu 50+.

Nákup malých dubů a odborné práce související s výsadbou finančně podpořila Nadace ČEZ částkou 75 970 korun v rámci grantového řízení Stromy. „Výsadbou aleje navazujeme na proces revitalizace krajiny zahájený v roce 2012, kdy jsme v dané lokalitě obnovili zaniklou cestu a zrekonstruovali polní kříže. Počítáme s tím, že nové stromy pozitivně ovlivní krajinný ráz a napomohou k zachycení tolik potřebné vody,“ osvětlil důvod lidským přičiněním vzniklé nové liniové zeleně starosta Nedrahovic Čestmír Sosnovec. V následné péči o dubovou alej hodlá obec spolupracovat s místními zemědělskými subjekty a zájmové spolky. Půjde hlavně o zálivku stromů a vyžínání trávy kolem kmenů. A také jejich ochranu proti okusu divokou zvěří.

Lípy, habry, duby či ovocné stromy a další dřeviny, včetně okrasných keřů zapouštějí kořeny v obydlených místech i ve volné krajině díky grantovému řízení Nadace ČEZ Stromy už osm let. „Doposud bylo podpořeno více než 400 projektů zaměřených na výsadbu zeleně a obyvatelé měst a obcí tak zasadili téměř 93 500 stromů a keřů. Těší nás, že jim můžeme vycházet vstříc a zároveň tak přispět ke snížení emisí CO2. Jistě není bez zajímavosti, že jeden strom za celý svůj vegetativní život ho odebere z ovzduší přibližně jednu tunu. Vzrostlá zeleň rovněž slouží jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna,“ uzavřela Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…