ČEZ: Další technická pomoc směřuje z Temelína na Ukrajinu

03.04.2024 19:02 | Tisková zpráva

Další technická pomoc směřuje z Jaderné elektrárny Temelín na Ukrajinu. Speciální 173 metrů dlouhý a třináct tun vážící kabel vyztuží ochrannou budovu reaktoru Rovenské jaderné elektrárny. V Temelíně ho na míru ukrajinské elektrárny vyrobili oborníci z ÚJV Řež. Už na konci roku 2022 ČEZ z Temelína poskytl transformátor. Celkově už ČEZ na Ukrajinu daroval téměř stovku důležitých energetických zařízení.

ČEZ: Další technická pomoc směřuje z Temelína na Ukrajinu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Měří 173 metrů, váží třináct tun a je spletený ze 456 ocelových drátků o průměru pět milimetrů. Takové jsou parametry speciálního bezpečnostního kabelu, který pomáhá vyztužit ochranou budovu kolem reaktoru na ukrajinské Jaderné elektrárně Rovenská. Jeho výrobu pro ukrajinskou elektrárnu zajistili odborníci ÚJV Řež a ČEZ v Jaderné elektrárně Temelín. Dosavadní výrobce se totiž nachází ve válkou zasažené oblasti. Dodávky důležitého bezpečnostního zařízení tak musel zastavit. Přes společnost ES Group Europe a americké ministerstvo energetiky, které výrobu lana financuje, se zástupci ukrajinské elektrárny obrátili právě na společnost ČEZ. Ta už od konce roku 2022 poskytla pro ukrajinskou energetiku téměř stovku důležitých energetických zařízení. „Pokud se potkají ukrajinské požadavky s našimi možnostmi, tak velmi rádi pomůžeme. Rovenská elektrárna není ve válečné oblasti. Je ale důležitým zdrojem elektřiny pro severní část země. Její bezpečný provoz je klíčový pro zajištění dodávek elektřiny. A v Temelíně máme předpínací základnu, kde podobné kabely umíme ve spolupráci s ÚJV Řež vyrobit,“ uvedl Daniel Beneš, generální ředitel a předseda představenstva ČEZ.

Nový ocelový kabel plánují ukrajinští technici instalovat na jaře v rámci pravidelné údržby jednoho ze čtyř bloků, které zde společnost Energoatom provozuje. Celkově ochrannou budovu jednoho bloku vyztužuje více než stovka takových kabelů. Speciální třináctitunový kabel zvládli odborníci z ÚJV Řež včetně přípravy vyrobit za tři měsíce. „Rovenská jaderná elektrárna má dva ze čtyř reaktorů stejného typu jako jsou v Temelíně. Velmi podobné jsou tak i kabely, které vyztužují ochrannou budovu kolem reaktoru. Liší se v detailech jako například počet drátů, tvar, do kterého jsou dráty navíjeny a jiný je také způsob zavádění kabelů do budovy,“ konstatoval Jan Wandrol, ředitel divize Integrita a technický inženýring ÚJV Řež.

Už na konci roku 2022 vyslal ČEZ na Ukrajinu devět kamiónů s energetickou pomocí. Na východ tehdy putovaly vypínače, odpojovače nebo bleskojistky. „Z Temelína jsme poskytli transformátor pro převod napětí proudu z 6 kV na 400 V. Šlo o nevyužívané, ale plně funkční zařízení. V energetice jsme zvyklí si maximálně pomáhat,“ doplnil Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.  

V roce 2023 poskytl ČEZ na Ukrajinu ze svých uhelných elektráren přes sedmdesát zařízení. Šlo zejména elektromotory 6 kV, rozvodny 6 kV, odpojovače, generátorový vypínač nebo vysokotlaké armatury. Celkem energetici vypravili 29 kamiónů a v pomoci chtějí pokračovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…