ČEZ Distribuce letos investuje do svých sítí 13,5 miliardy, na Moravě vzorstou investice téměř o 14 procent

16.09.2021 8:24 | Tisková zpráva

Do výstavby, rekonstrukce i digitalizace sítí letos společnost ČEZ Distribuce investuje 13,5 mld. korun, o miliardu více než loni. Na Moravě se investice meziročně zvýší o 13,9 procenta na 2,838 mld. korun. Stále více financí míří do digitálních technologií a úpravy distribuční sítě pro připojení obnovitelných zdrojů.

ČEZ Distribuce letos investuje do svých sítí 13,5 miliardy, na Moravě vzorstou investice téměř o 14 procent
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Cílem investic je zajistit kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plnit rostoucí požadavky zákazníků na připojení k distribuční soustavě. Za dobu své existence od roku 2005 investovala ČEZ Distribuce do sítí přes 135 mld. korun.

„Více investujeme do nových digitálních technologií, které nám umožní lépe provozovat měnící se distribuční prostředí. Přecházíme na systém založený na interní digitalizaci i řízení procesů. To ocení jistě všichni zákazníci, kteří požadují rychlejší přístup k datům. Distribuční síť je zároveň potřeba co nejdříve připravit na rostoucí požadavky připojování obnovitelných zdrojů, nárůst elektromobility i akumulace. Pokračujeme také v rozvoji optické infrastruktury podporující decentrální energetiku,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ Distribuce Martin Zmelík.

Na Moravě patří mezi největší investiční akce letos zahájená výstavba nové transformační stanice 110/22 kV v Uničově za více než 175 mil. Kč, která zahrnuje také vybudování nového napájecího vedení 110 kV pro transformační stanici Uničov společně s instalací kombinovaného zemního lana. Modernizací prochází také transformační stanice ve Vsetíně a v Lískovci na Frýdecko-Místecku, zcela nová transformační stanice se buduje v Dolním Benešově na Opavsku.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí

Investice míří také do dálkově ovládaných prvků a prvků monitoringu distribuční soustavy a do systému pro řízení a regulaci napětí. Díky instalaci měření v distribučních stanicích (DTS) bude zajištěn přístup detailním informacím o zatížení sítí. Společně se zvýšením počtu dálkově ovládaných DTS to umožní distributorovi lépe řídit toky elektrické energie a umožní rychlejší identifikaci poruch a následnou obnovu napájení. Nemalé prostředky jsou vynakládané i na IT technologie, které zrychlí a zefektivní komunikaci se zákazníkem a zjednoduší i procesy uvnitř společnosti. Investice směřují dále do rozvoje chytrých elektroměrů (AMM) – společnost ČEZ Distribuce instaluje během let 2024-2027 cca 800 tisíc chytrých elektroměrů v místech se spotřebou nad 6 MWh pokrývající 80 % spotřeby koncových zákazníků.

ČEZ Distribuce investuje v letech 2020–2025 do zajištění kvalitních a spolehlivých dodávek elektřiny přes 83 miliard korun. Investice začínají postupně měnit podobu distribučního prostředí a reagují na rostoucí potřebu rychlejšího přístupu k informacím. O slovo se hlásí moderní technologie, které pronikají do všech částí rozvodných sítí. Více je čtvrtina naplánovaných prostředků, tedy přes 23 miliard korun, míří do digitálních technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…