ČEZ: Dříteňský zámek po dvouleté pauze znovu ožil předvánoční atmosférou

27.11.2022 8:41 | Komerční článek

Děti a dospělí v sobotu 26. listopadu odpoledne zcela zaplnili prostory zámku v Dřítni na Českobudějovicku. Po dvouleté covidové pauze zde totiž obec, ležící na dohled od Jaderné elektrárny Temelín, znovu s její podporou pořádala zdejší tradiční adventní trhy, doplněné o tvořivé dílny a divadelní představení.

ČEZ: Dříteňský zámek po dvouleté pauze znovu ožil předvánoční atmosférou
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Samozřejmě nechybělo občerstvení. Akce, která vyvrcholila rozsvícením vánočního stromu a doprovodným programem, se zúčastnili návštěvníci z celého okolí.

Dříteňský zámek se začal lidmi plnit už okolo třinácté hodiny. „Je skvělé, že se tu potkávají nejen místní, ale i obyvatelé okolních obcí. To je vlastně i hlavním smyslem projektu Oranžový rok, z jehož prostředků elektrárna dlouhodobě podporuje sportovní, kulturní a společenský život ve svém okolí. Myslím si, že předvánoční setkání se sousedy, je příjemným způsobem, jak si lidé můžou být zase o krůček blíž,“ uvedl starosta Dřítně Josef Kudrle.

Organizační břímě dříteňského adventu tradičně převzala kulturní komise obce. „Zapojilo se hodně lidí. Ač se to nezdá, zabrala příprava hodně času a úsilí. Program je určen především dětem, podobně jako většina akcí, které v rámci programu Oranžového roku pořádáme. Mnohé z dětí, jež před lety na tuto akci chodily jako návštěvníci, mezitím dorostly a nyní se na její přípravě už samy podílejí. Dnes je lze najít například v tvořivých dílnách,“ poznamenala Hana Papanová, jedna z hlavních organizátorek akce.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Vedle adventních trhů, které nabízely typické vánoční zboží, ručně vyrobené ozdoby z různých materiálů, koření, domácí cukroví a podobně, měly děti možnost shlédnout divadelní představení „Kuba a čarodějnice“ a v tvořivých dílnách si pak vlastnoručně ozdobit perník, vyrobit ozdobu na stromek nebo sněhuláka. Trh pak byl vítanou příležitostí k nákupu drobných dárků. K mání zde byly nejen ruční výrobky místních žen, ale také třeba vltavotýnské Rozmarýny, temelínských Eskymáků a dalších dílen z okolí.

Po setmění se program přesunul na nádvoří zámku k ozdobenému stromku. Jeho slavnostní rozsvícení doplnilo hudební vystoupení dětí z místní základní školy a pohádkové představení Andílci v podání Kulturní společnosti Alta. Pro všechny příchozí bylo opět připraveno občerstvení. Podával se vánoční punč a opékaly buřty. „Oranžový rok je jedním z nástrojů, jak udržet na vesnicích staré tradice, zavádět nové a celkově zvyšovat kvalitu kulturního života obyvatel regionu v okolí temelínské elektrárny,“ zdůraznil v této souvislosti starosta.

„Díky podpoře Skupiny ČEZ jsme schopni zajistit program na velmi slušné úrovni co do kvality i rozsahu tak, že si na své rozhodně přijdou všechny věkové skupiny návštěvníků. Ty navíc už dávno netvoří pouze místní, ale i obyvatelé obcí z celého okolí,“ poznamenal Kudrle.

Obec Dříteň se zhruba 1700 stálými obyvateli leží 23 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. V současné době ji tvoří devět místních částí: Dříteň, Bílá Hůrka, Chvalešovice, Libív, Malešice, Radomilice, Strachovice, Velice, Záblatí a Záblatíčko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…