ČEZ: Energetici spustili v Dukovanech druhý výrobní blok

09.02.2022 15:16 | Tisková zpráva

V Jaderné elektrárně Dukovany včera energetici ukončili odstávku 2. bloku. Během ní vyměnili více než čtvrtinu paliva a zkontrolovali a modernizovali řadu zařízení. Zároveň už ale připravují další odstávku, tentokrát prvního výrobního bloku. Ta by měla začít 19. února.

ČEZ: Energetici spustili v Dukovanech druhý výrobní blok
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V pořadí už 35. odstávku 2. výrobního bloku pro výměnu paliva energetici zahájili v polovině listopadu loňského roku. V jejím průběhu vyměnili 90 palivových kazet, provedli rozsáhlé revizní a servisní práce na zařízení primárního i sekundárního okruhu a plánovanou modernizaci systémů. Práce zároveň provázela rozsáhlá ochranná opatření proti koronaviru.

„Tato odstávka byla mimořádně náročná. Zvládli jsme ji v 81 dnech, ale práce ještě zdaleka nekončí. Nejméně do konce týdne nás čeká řada kontrol a testů spojených s postupným zvyšováním výkonu,“ doplňuje ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

V průběhu odstávky technici s výměnou paliva zkontrolovali tlakovou nádobu reaktoru a zvládli i čištění jednoho z parogenerátorů. V sekundární části se energetici zaměřili na výměnu komponent obou parních turbosoustrojí a modernizaci rychločinných armatur. Štěpnou reakci obnovili operátoři v neděli, bezemisní elektřinu začal blok do sítě dodávat v úterý.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí

„Odstávky samozřejmě koordinujeme i mezi elektrárnami. Už koncem příštího týdne počítáme se zahájením výměny paliva v prvním dukovanském bloku a následovat bude v dubnu temelínská jednička. Současně nic nesmíme zbytečně uspěchat, přednost má vždy bezpečnost a spolehlivý provoz,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Čistou bezemisní energii začal blok opět dodávat v pondělí ve 22:18 po připojení prvního turbosoustrojí do přenosové sítě. Druhé připojili energetici o necelých jedenáct hodin později. Plného výkonu by měl dosáhnout koncem týdne. Předběžně nahlášené termíny se ale mohou měnit v souvislosti s průběhem prací, kontrol a dalšími požadavky. Aktuality o provozu jaderných elektráren je možné nalézt na webové stránce ZDE.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 1 350 866 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…