ČEZ: Energetici v Dukovanech snižují dopravní zátěž i emise CO2

25.01.2022 19:38 | Tisková zpráva

Lidé cestující za prací do Jaderné elektrárny Dukovany ušetřili jen v loňském roce 327 tisíc kilometrů jízdy autem, díky kterým nebylo do ovzduší vypuštěno 50102 kilogramů emisí CO2.

ČEZ: Energetici v Dukovanech snižují dopravní zátěž i emise CO2
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Díky řešení, které funguje ve světových metropolích, nepřijíždí pracovníci každý svým autem, ale při cestě do práce si navzájem vycházejí vstříc a nabízejí možnost svezení. Vedle dobrého pocitu tak získávají pružnější i rychlejší dopravu do práce a také snižují náklady na dopravu. Odměnou je jim navíc jistota pohodlného parkování. 

Do Jaderné elektrárny Dukovany, která se nachází na rozhraní Vysočiny a Jihomoravského kraje, dojíždí denně kolem 2000 zaměstnanců ČEZ a dodavatelů.  Jejich počet ještě významně narůstá zejména v období odstávek pro výměnu paliva. A navzdory zprovoznění nejmodernějšího parkoviště s fotovoltaickým zastřešením o výkonu 980 kWp, ne vždy nachází volný prostor k parkování. Možnost využít rezervovaná místa přímo před elektrárnou pro auta s minimálně jedním spolucestujícím je tak je stále vítanou motivací.

„I když zohledníme využívání práce z domova, do Dukovan denně dojíždí o zhruba stovku aut méně než před rokem. Neujeté kilometry tak v roce 2021 ušetřily přes 50 tisíc kilogramů emisí,“ vysvětluje ředitelka Útvaru ESG Skupiny ČEZ Kateřina Bohuslavová. Mimo to umí moderní systém řešit další služby spojené s obsluhou parkovacích ploch, jako je rezervace pro služební jízdy a návštěvy, obsazenost míst apod. Aplikace Yedem, kterou zaměstnanci ke spolujízdě využívají, prošla v uplynulém roce výraznou modernizací. Nově ji tak můžou používat na mobilních telefonech s operačním systémem iOS i Android.

A zájem o společnou cestu do práce stále roste. V loňském roce se do konceptu společných jízd do elektrárny Dukovany zapojilo dalších 126 nových uživatelů a jejich celkový aktuální počet je 829. „Jde nejen o úspory emisí a parkovacích míst. Tento přístup přispívá také ke snižování dopravní zátěže nejen v okolí elektrárny. Stále však platí, že všichni, kdo takto cestují musí dodržovat ochranná protiepidemická opatření,“ doplňuje ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Obě české jaderné elektrárny (Dukovany a Temelín) zavedly v minulých letech řadu opatření orientovaných na úspory vody či energií. „Klíčové je samozřejmě významné zvýšení výkonu, vyrábíme víc bezemisní energie. Ale zároveň s tím zavádíme i úspornější technologie, zateplujeme budovy, nebo třeba lépe čistíme a využíváme vodu,“ doplňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…