ČEZ: Energetici v Dukovanech ukončili odstávku a obnovili výrobu na čtvrtém výrobním bloku

11.02.2020 12:31

Dnes v noci v Jaderné elektrárně Dukovany energetici obnovili výrobu elektrické energie na čtvrtém výrobního bloku. Blok byl plánovaně odstaven na koncem prosince pro výměnu paliva, pravidelné servisní činnosti a kontroly zařízení. V plném provozu jsou v Dukovanech tři ze čtyř výrobních bloků. V odstávce zůstává blok číslo 3, který energetici odstavili pro výměnu paliva na konci ledna.

ČEZ: Energetici v Dukovanech ukončili odstávku a obnovili výrobu na čtvrtém výrobním bloku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Během odstávky čtvrtého bloku bylo hlavním úkolem vyměnit 84 palivových kazet z celkových 349 za čerstvé a provést plánované servisní práce a rozsáhlé kontroly a testy zařízení. Časově i technicky nejnáročnějším úkolem, který se energetikům podařilo úspěšně zvládnout, byla podrobná revize dieselgenerátoru č.12, která se provádí jednou za deset let.

„Od Vánoc prošel blok důkladnou revizí, v rámci které jsme provedli tisíce kontrol a testů. Štěpnou reakci jsme v reaktoru obnovili už v noci ze soboty na neděli a poté jsme absolvovali řadu dalších testů, standardně prováděných před každým uvedením bloku do provozu. Dodávku elektřiny jsme obnovili dnes v 0:18 hod přifázováním první parní turbíny,“ uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Na primárním okruhu technici zrevidovali vybrané části reaktoru, provedli údržbu a revizi hlavních cirkulačních čerpadel, kompenzátoru objemu a parogenerátorů a dokončili instalaci 3. čerpadla systému chlazení bazénu použitého paliva. Na sekundárním okruhu technici zkontrolovali obě parní turbíny, provedli modernizační úpravy rychločinných armatur a zrevidovali napájecí nádrže a čerpadla.

Probíhající odstávka 3. bloku skončí podle předpokladu energetiků v průběhu března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…