ČEZ: Energetici zavezli palivo do třetího bloku Jaderné elektrárny Dukovany, práce na odstávce mají ze 2/3 hotové

07.03.2024 11:54 | Tisková zpráva

Energetici po více než čtyřech týdnech opět zavezli palivo do reaktoru třetího výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Do jejího konce energetikům zbývá zvládnout zhruba třetinu z celkových 17 205 pracovních příkazů. Elektrárna už naplno přešla na delší palivové cykly a směřuje k dalšímu zvyšování bezpečnosti a efektivity.

ČEZ: Energetici zavezli palivo do třetího bloku Jaderné elektrárny Dukovany, práce na odstávce mají ze 2/3 hotové
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Třetí výrobní blok Jaderné elektrárny Dukovany odstavili operátoři 19. ledna pro plánovanou údržbu zařízení a výměnu části paliva. 349 kazet bude v reaktoru pracovat déle než v minulých letech. Modernizované palivo s pracovním označením PK 3+ navíc umožňuje, spolu s dalšími úpravami, dál zvyšovat efektivitu elektrárny.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí

„V Dukovanech jsme už na delší palivový cyklus naplno přešli, v Temelíně jsme v přechodové fázi. Přechod na 18-timěsíční palivové cykly dokončíme v příštím roce. Samozřejmě nejvyšší prioritou i těchto projektů je bezpečnost provozu,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Aktuálně ČEZ zaváží palivo ze svých zásob. Ty navýšil už v druhé polovině minulého desetiletí a pokračuje i s rozšiřováním speciálních skladů. „Skladovací kapacity jsme už navýšili a dlouhodobě udržujeme takové zásoby, aby nám vydržely vždy na nejméně tři roky provozu. Zároveň jsme i zvýšili počet dodavatelů paliva,“ upřesňuje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Během prvních 46 dnů odstávky specialisté provedli čištění parogenerátoru číslo 5 od minerálních úsad a provedli výměnu několika kusů sekčních armatur, jejichž modernizace je součástí investic určených pro přípravu zařízení na plánovaný minimálně šedesátiletý provoz elektrárny. V sekundární části bloku energetici dokončují montáž parních turbín po provedených kontrolách lopatek a vysokotlakého systému ucpávkové páry. Koncem týdne zahájí olejové proplachy a přípravu na provozní zkoušky obou parních turbosoustrojí.

Ukončení odstávky energetici předpokládají počátkem dubna. Přesný termín opětovného zahájení výroby třetího bloku ČEZ upřesní v návaznosti na průběh zbývajících plánovaných činností a na výsledky prováděných kontrol a testů.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 2 584 257 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …