ČEZ: Energetické besedy vyvrcholily soutěží Co víš o energetice

16.12.2022 19:38 | Komerční článek

Finále celostátní soutěže Co víš o energetice? se letos konalo v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Ve 44. pokračování se utkaly týmy studentů, které získaly nejvíc bodů v korespondenčním kole, kdy vyplňovaly vědomostní test. Do finále se nakonec probojovala tříčlenná družstva z Třebíče, Brna, Českých Budějovic, Hluboké nad Vltavou a Ostravy.

ČEZ: Energetické besedy vyvrcholily soutěží Co víš o energetice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Soutěže, která se jmenuje Co víš o energetice aneb Hra o liščí ocas, se zúčastnila nejlepší školní družstva z už 44. korespondenčního kola, ve kterém soutěžilo 146 tříčlenných družstev, tedy celkem 438 studentů a studentek ze škol v celé republice. V různých disciplínách odpovídali na 30 otázek z fyziky, techniky a energetiky. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Projekt Energie-budoucnost lidstva, jehož součástí je i tato soutěž, spočívá především v osvětových besedách, které se konají skoro každý den v některé škole v celé České republice. Úplně první beseda se uskutečnila v Příbrami na gymnáziu Pod Svatou horou 1. března roku 2000. A do konce roku zbývají ještě dvě besedy v Klatovech a Mostě, počet besed tak na konci roku dosáhne úctyhodného čísla 8007. Celkem se dosud těchto besed zúčastnilo více než 280 tisíc mladých lidí z celé republiky. ČEZ osvětové besedy o energetice a na ně navazující soutěž podporuje již 22 let.

„Cílem projektu je snaha zvýšit povědomí o energetice a technických věcech. Současně se snažíme podpořit studenty a nadchnout je pro technické obory. Věříme, že řada z nich nejde uplatnění v naší firmě,“ říká Šárka Lapáčková Beránková ze společnosti ČEZ

Společnost ČEZ má zájem na popularizaci techniky a studia technických oborů, protože jako velká firma působící v energetice potřebuje stálý přísun absolventů technických vysokých, ale i středních škol a celé řady technických řemesel. Proto ČEZ dlouhodobě podporuje nejen projekt Energie – budoucnost lidstva a soutěž Co víš o energetice, ale i řadu dalších aktivit v oblasti vzdělávání a výchovy, například Jadernou maturitu, Distribuční maturitu nebo Motivační program Prokopa Diviše.

Krátce před začátkem vánočních prázdnin se každým rokem koná pololetní finále celostátní soutěže ,,Co víš o energetice?". Do finále se nakonec probojovala tříčlenná družstva z Třebíče, Brna, Českých Budějovic, Hluboké nad Vltavou a Ostravy.

V dvouhodinovém komponovaném pořadu si soutěžící pod dohledem odborné poroty prověřili své vědomosti z fyziky a dalších oborů souvisejících s energetikou a měli také možnost vyzkoušet si zajímavé disciplíny a pokusy, například hru na operátora jaderného reaktoru, dispečera přenosové soustavy či odpovídali na vědomostní otázky. Pořad uváděl moderátor Českého rozhlasu Vladimír Kroc, o zpestření programu se postaral oblíbený zpěvák Michael Foret. V porotě zasedly za společnost ČEZ Šárka Lapáčková Beránková a Linda Navrátilová, odborným poradcem byl Pavel Suk z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na pražské ČVUT.

V napínavém souboji nakonec zvítězil tým Střední průmyslové školy Třebíč. Druhé místo získaly dívky z Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích, bronz vybojoval tým Střední průmyslové školy Sokolská v Brně. Čtvrté a páté místo obsadila družstva Střední odborné školy elektrotechnické v Hluboké nad Vltavou a Gymnázia Volgogradská v Ostravě - Zábřehu.

Po skončení soutěže se účastníci přesunuli na exkurzi do Labské vodní elektrárny a Infocentra Hučák, kde shlédli zajímavou expozici.

Soutěž ,,Co víš o energetice?" navazuje na vzdělávací program osvětových besed ,,Energie - budoucnost lidstva", který běží s podporou společnosti ČEZ nepřetržitě již 22. rokem. Cílem projektu je kromě prohlubování informovanosti mládeže o všech aspektech energetiky také povzbuzení mladých lidí ke studiu technických škol. Bezplatnou besedu lze objednat na adrese info@portaeduca.cz , nebo na telefonním čísle 606-472-428.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …