ČEZ: Hasiči zasahovali v elektrárnách na Slapech a Vraném. Jen v rámci cvičení

17.07.2015 11:21

Požáry čerpadel a kabeláže si tento týden ve středu a ve čtvrtek vynutily zásah hasičů na vodních elektrárnách Slapy a Vrané nad Vltavou. Akce, která se ukázala být „jen“ havarijním cvičením, dokonale prověřila souhru jednotek požární ochrany Hasičského záchranného sboru ČR a SDH, obsluhy elektráren a Havarijních štábů provozů obou elektráren.

ČEZ: Hasiči zasahovali v elektrárnách na Slapech a Vraném. Jen v rámci cvičení
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vodní elektrárny Slapy a Vrané nad Vltavou patří k důležitým lokalitám tzv. Vltavské kaskády. Za desítky let provozu vyrobily obě vodní elektrárny více než 21 miliard kWh elektřiny, což by stačilo na pokrytí spotřeby všech současných českých domácností po dobu 5 let.

Hned na dvou vodních elektrárnách – Slapech a Vraném nad Vltavou – vystřídala v tomto týdnu rytmus běžného provozu akce zasahujících hasičů. Na elektrárně Slapy likvidovali požár olejového hospodářství TG2 ve strojovně. Elektrárna Vrané nad Vltavou alarmovala krotitele plamenů kvůli zkratu a následnému zahoření kabeláže v kabelovém kanálu ve 2. podzemním podlaží.

V obou případech je obsluha elektrárny vyrozuměna o vzniku požáru systémem elektrické požární signalizace (EPS), následně je pracovníkem obsluhy informováno operační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Do havarijního cvičení na vodní elektrárně Vrané nad Vltavou se kromě příslušníků HZS zapojily také dvě jednotky dobrovolných hasičů – SDH Zvole a SDH Skochovice. Zvládnutí požárů je pak dílem několika okamžiků. Jen zasvěcení přitom vědí, že se jedná o cvičení věrně simulující skutečnou událost. Situace dokonale prověřuje souhru jednotek HZS Jílové a HZS Řevnice, jednotek dobrovolných hasičů Zvole a Skochovice, obsluhy elektrárny a Havarijních štábů provozů obou elektráren.

Havarijní cvičení - VE Slapy

Při cvičení byla ověřena reakce a následné činnosti obsluhy

„Vodní elektrárny Slapy a Vrané nad Vltavou vyrábějí ekologickou elektrickou energii a Slapy se navíc podílejí na řízení výkonové bilance celostátní energetické soustavy. Podobná cvičení významně přispívají k udržování zařízení i personálu elektrárny ve výborné kondici a bdělosti,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s., Petr Maralík.

„Při havarijním cvičení byla ověřena reakce a následné činnosti obsluhy vodních elektráren Slapy a Vrané nad Vltavou, aktivace členů Havarijních štábů obou provozů a jejich spolupráce se zasahujícími jednotkami HZS a SDH. Prověřeny byly též komunikační prostředky provozů elektráren a zasahujících jednotek. Toto havarijní cvičení prokázalo, že zaměstnanci obou vodních elektráren jsou schopni v součinnosti s jednotkami požární ochrany řešit a úspěšně zvládnout i tento typ mimořádné události,“ shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ.

Loni se uskutečnilo 23 cvičení

„Dnešní akce byla důležitá pro získání nových zkušeností, zejména díky možnosti zasahovat v zajímavém a netradičním prostředí vodního díla,“ zhodnotil cvičení velitel stanic HZS Jílové a HZS Řevnice npor. Miroslav Český.

Havarijní cvičení na elektrárnách Slapy a Vrané nad Vltavou patří do pestrého kalendáře akcí podobného druhu. Loni se na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ v České republice uskutečnilo 23 cvičení, podobnou porci zvládají obsluhy elektráren i spolupracující hasiči, policisté i další členové integrovaného záchranného i letos.

Vodní elektrárny Slapy a Vrané nad Vltavou patří k důležitým lokalitám tzv. Vltavské kaskády. Za desítky let provozu vyrobily dohromady více než 21 miliard kWh elektřiny, což by stačilo na pokrytí spotřeby všech současných českých domácností po dobu 5 let.

Více informací a fotogalerie z vodních elektráren Slapy (včetně filmu „Spoutaná řeka“) najdete ZDE 

a Vrané nad Vltavou ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…