ČEZ: Informační centra JE Dukovany a Vodní elektrárny Dalešice přivítali své návštěvníky

12.03.2022 22:16 | Komerční článek

Po dvouměsíční pauze vynucené ochrannými opatřeními proti covidu se tuto sobotu otevřou všechna informační centra společnosti ČEZ. Své dveře tedy otevřou i infocentra Dukovany a Dalešice. Ročně navštíví elektrárny ČEZ více než 200 tisíc lidí, od školáků až po zahraniční individuální návštěvníky.

ČEZ: Informační centra JE Dukovany a Vodní elektrárny Dalešice přivítali své návštěvníky
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Své brány znovu otevírají infocentra obou jaderných elektráren – Dukovan a Temelína, lidé ale budou moci opět navštívit také vodní elektrárny Dalešice, Dlouhé stráně, Hučák, Orlík, Štěchovice a klasickou elektrárnu Ledvice. Zájemci o exkurze se už nyní mohou přihlašovat prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky, vše potřebné najdou na ZDE.

„Návštěvníky jsme dosud vítali jen skrze projekt Virtuálně v elektrárně, už se ale těšíme, až za námi přijdou osobně. Jsme rádi, že stihneme jaro a hlavní turistickou sezónu,“ říká Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ. „Tradičně patříme mezi nejpopulárnější technické cíle a věřím, že si k nám lidé po dvouměsíční pauze zase najdou cestu. Mají se na co těšit,“ dodává Kateřina Bartůšková.

Poté, co ČEZ v lednu vyhlásil omezení návštěv, nahradil programy v infocentrech unikátními virtuálními prohlídkami z interaktivního televizního studia. Dosud je absolvovalo téměř 70 tisíc lidí, zejména studentů. Navštívit se dají až do konce března.

Návštěva infocenter ČEZ je s výjimkou Dlouhých Strání a Orlíku zdarma. V případě zájmu o prohlídku je nutné se předem objednat prostřednictvím webové stránky ZDE.

Věděli jste, že…

  • přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně – jeden z „divů České republiky“ – má obě soustrojí umístěna 150 metrů pod zemí v kaverně o rozměrech 87,15 x 25,5 x 50 m?
  • od počátku provozu vyrobila dukovanská jaderná elektrárna celkem 479 535 377 MWh elektřiny a ročně výrobou bezemisní energie ušetří okolo 14 mil. tun CO2?
  • díky celoročnímu provozu strojů je v hale vodní elektrárny Vydra stabilně vysoká teplota nespadající pod 20 °C, a právě proto se zaměstnanci úspěšně pěstují kávové boby?
  • v dukovanské jídelně, kde se o strávníky stará celkem 64 zaměstnanců, se při běžném pracovním dnu vydá přibližně 1 400 porcí obědů a zdaleka nejoblíbenějším jídlem je smažený řízek?
  • každé ze čtyř soustrojí vodní elektrárny Orlík je se svými 27 metry vysoké jako panelový dům?
  • za poznáním míří ročně stovky tisíc dětí i dospělých na vzdělávací portál www.svetenergie.cz?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…