ČEZ: Jubilejní 800tisící návštěvník odstavil v Temelíně reaktor

06.09.2022 11:48 | Komerční článek

Překvapení dnes dopoledne čekalo na studenta septimy z církevního gymnázia Plzeň. Stal se totiž jubilejním 800tisícím návštěvníkem Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Pro jubilanta elektrárna připravila netradiční dárek. Na simulátoru si totiž mohl zmáčknout ikonické červené tlačítko a odstavit reaktor.

ČEZ: Jubilejní 800tisící návštěvník odstavil v Temelíně reaktor
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zmáčknout tlačítko a do tří vteřin odstavit na simulátoru temelínský jaderný reaktor. Taková možnost se naskytla studentovi septimy církevního gymnázia Plzeň, který se stal jubilejním 800tisícím návštěvníkem Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

„Nejdřív jsem si říkal, že odstavení bude možná složité, když jsem pak pochopil, co mám dělat, tak to bylo dobrý. Moje role spočívala ve stisknutí tlačítka, o zbytek už se postarali zkušení operátoři,“ uvedl student, který si vedle netradičního zážitku z Temelína odnesl i maketu jaderného paliva originální temelínský med.

Se začátkem školního roku přešlo temelínské infocentrum z prázdninového do běžného režimu. „Během prázdnin jsme pro veřejnost připravili 36 prohlídek areálu elektrárny. Celkem se jich zúčastnilo šest set návštěvníků. S ohledem na režimová pravidla se do areálu teď podívají hlavně školní exkurze, ale i pro ostatní máme zajímavý program,“ uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí informačních center Skupiny ČEZ.

Ten totiž ČEZ ve svých infocentrech průběžně rozšiřuje. Poslední novinkou je dynamický film, který v necelých sedmi minutách představuje Jadernou elektrárnou Temelín. „Vedle toho pokračuje i unikátní virtuální prohlídka ReakTour, během které se návštěvníci mohou sami rozhlédnout například po reaktorovém sále nebo v chladicí věži,“ představila hlavní lákadla Kateřina Bartůšková.

Na maketě reaktorového sálu si návštěvníci mohou udělat selfíčka, v zámeckém parku si projít ptačí stezkou nebo nahlédnout do útrob včelího úlu. Na exkurzi se zájemci mohou zdarma přihlásit na webové stránce Infocentra | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz)

Od začátku roku si Infocentrum největší české jaderné elektrárny prohlédlo 24 tisíc návštěvníků. Do Temelína jezdí nejen zájemci o jadernou energetiku. Od roku 2006 zde totiž pravidelně probíhají svatební obřady. Za 16 let už chladicí věže „svědčily“ 132 snoubeneckým párům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…