ČEZ: Kaplička Panny Marie na Kalvárii opravena

24.09.2012 9:24

Kaple Panny Marie na Olivetské hoře se v minulosti stala častým cílem náboženských poutí a místem kulturních slavností. Nyní prošla náročnou rekonstrukcí. V pátek 21. září odpoledne se po staré křížové cestě vydala pouť směrem ke kapli, kde proběhlo její slavnostní otevření a vysvěcení. Obnovu památky podpořila Nadace ČEZ částkou 200 tisíc korun.

ČEZ: Kaplička Panny Marie na Kalvárii opravena
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Při rekonstrukci kaple z 19. století se dbalo především na zachování tradičních materiálů a původního vzhledu. „Obyvatelům se kaplička líbí. Pamětníci oceňují, že jsme vycházeli z její dřívější podoby. Některé pozorovatele zase oslovují soudobé architektonické prvky, které stavbu citlivě dotvářejí. Především máme radost, že vzniklo další příjemné místo k setkávání, zastavení a zamyšlení,“ vysvětluje Michal Daněk ze sdružení Zdravé Krkonoše, které se o kapli a její provoz stará.

Kapli bylo třeba staticky zajistit, zpevnit původní stěny, obnovit klenbu, krov a celou střechu. Na přání obyvatel přibyl také zvon. Stavební práce byly dokončeny díky podpoře donátorů a veřejnosti. Lidé mohli zakoupit svorové benefiční kameny, které byly zabudovány do opěrné zídky u kapličky.

Rekonstrukce historické kaple si vyžádala celkem 400 tisíc korun, z nichž 200 tisíc poskytla Nadace ČEZ. „Opravy sakrálních staveb ve všech regionech ČR podporujeme dlouhodobě. Rádi jsme přispěli i k obnově této památky, neboť představuje důležitou součást kulturního dědictví východních Čech,“ říká Ivana Götzová z Nadace ČEZ.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Jiří Kosina, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…