ČEZ: Ministr Antić - Byl bych šťasten, kdybychom měli v Srbsku takovou elektrárnu

17.01.2020 14:21

Vzácnou zahraniční návštěvu přivítala ve čtvrtek 16. ledna nejvyšší rozhledna v České republice, jejíž prosklená vyhlídka a venkovní ochoz se nacházejí na severní podpůrné věži kotelny Nového zdroje Elektrárny Ledvice ve výšce 144 metry nad zemí.

ČEZ: Ministr Antić - Byl bych šťasten, kdybychom měli v Srbsku takovou elektrárnu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Na prohlídku elektrárny totiž zavítal během své pracovní návštěvy České republiky srbský ministr hornictví a energetiky Aleksandar Antić, doprovázený navíc velvyslankyní Srbska v ČR Verou Mavrić a zástupci tamních velkých společností zabývající se v Srbské republice energetikou a důlní těžbou.

„Vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Srbskem jsou na velmi vysoké a přátelské úrovni, rozvíjí se i naše ekonomická spolupráce, která je rok od roku lepší. Proto jsme nyní na základě pozvání vlády, využili možnosti, blíže se seznámit s vaší energetikou a důlní těžbou. ČEZ je přitom nejvýznamnější energetickou společností v Česku. Z pohledu hornictví jsou to pak bezesporu Severočeské doly, které rovněž patří do Skupiny ČEZ. Proto jsme dopoledne zamířili do Dolů Bílina a poté do sousední Elektrárny Ledvice. Vše nás velice zajímalo, neboť srbská a česká energetika i hornictví si jsou dost podobné,“ uvedl Aleksandar Antić. Netajil se přitom tím, že je ještě čeká celá řada setkání s dalšími českými společnostmi.

V rámci Dolů Bílina se srbská delegace například seznámila s českou podobou pásové dopravy, dále se hovořilo o úpravně uhlí či vlastní těžbě, přičemž nebyla opomenuta ani prohlídka kolesového uhelného rýpadla KU 300. V Elektrárně Ledvice se pak po krátké prezentaci o její historie a realizaci vysoce ekologického výrobního zdroje s nadkritickými parametry o výkonu 660 MW všichni vydali na rozhlednu. Na rozdíl od klasických návštěvníků, kteří jdou k výtahu nejkratší bezpečnou cestou, měli tu výhodu, že si za odborného výkladu prohlédli i samotný Nový zdroj. Konkrétně zavítali do dozorny (velínu), strojovny a kotelny.

Srbského ministra pochopitelně nejvíce zajímalo odsíření elektrárny, nakládání s vedlejšími energetickými produkty a doprava paliva, včetně kapacity skládky uhlí. Názorně mu bylo vše osvětleno na zmenšeném funkčním modelu elektrárny, který je umístěn pro takovéto případy právě v dozorně. „Ministrem hornictví a energetiky jsem už poměrně dlouho, takže už jsem navštívil hodně elektrárenských provozů. Takto ekologický nadkritický zdroj s vynikající technologií ovšem ještě ne. Byl bych velice šťasten, kdybychom v Srbsku měli takovou elektrárnu,“ dodal ještě Aleksandar Antić.

Tato slova pochopitelně potěšila Miroslava Svobodu, ředitele Elektrárny Ledvice: „Jsme rádi za takovéto hodnocení. Výrobní blok 6, známý spíše jako Nový zdroj, totiž splňuje všechny výstupní emisní parametry dle současné platné evropské legislativy. Bude tomu tak i do budoucna, byť se samozřejmě musíme připravit i na to, že se limity ještě zpřísní. Momentálně jsme se ovšem snažili srbské návštěvě podat co nejvíce vyčerpávající základní informace o realizaci a provozu jedné z nejmodernějších elektráren ve střední Evropě. Jak je dokáží zúročit doma, je už na nich.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…