ČEZ: Místo na koupaliště jeli za vodou na Temelín

19.08.2018 9:51

Cesta vody. Takové je hlavní téma prohlídek Jaderné elektrárny Temelín. Dnes si ji prohlédlo šest desítek návštěvníků. A podívali se i přímo do nitra 155 metrů vysoké temelínské dominanty. Prohlídky budou pokračovat každou sobotu až do 8. září. Zájem je veliký. Podle organizátorů bylo 256 míst obsazeno za pouhé dva dny od spuštění registrace.

ČEZ: Místo na koupaliště jeli za vodou na Temelín
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Chladící věže, důležité nádrže s vodou nebo zázemí hasičů jsou jen příklady míst, které dnes návštěvníci v Temelíně mohli vidět z bezprostřední blízkosti. „Jako hlavní téma jsme zvolili vodu. Voda je pro náš provoz velmi důležitá. Bez vody by neproběhla štěpná reakce, voda je důležitá pro bezpečnost a v podobě páry i pro výrobu elektřiny. A budeme-li sledovat vodu, tak elektrárnu lidem dobře představíme,“ vysvětlila důvody zvoleného téma Hana Marečková, administrátorka temelínského informačního centra.

Vstupu do elektrárny předcházely přísné bezpečnostní kontroly. Ostraha elektrárny ověřovala totožnost každého návštěvníka, všichni procházeli přes rám na detekci kovů a rámem na kontrolu radioaktivity. Součástí vstupních kontrol byla i dechová zkouška na alkohol. Navíc po celou dobu se mohli po areálu pohybovat maximálně v osmičlenných skupinkách a pod dohledem temelínské ostrahy. Viděli toho ale dost. Prošli v těsné blízkosti důležitých bezpečnostních systémů, viděli místo pro nové bloky nebo techniku místních hasičů. Pro většinu byla nejatraktivnější prohlídka útrob chladicí věže přímo za provozu. „Chladicí věže mě fascinovaly vždycky. Je to úžasná stavba. Překvapilo mě, jak uklidňujícím dojmem na mě působily. Příjemně zde hučí voda a zajímavý byl pohled do páry. Rozhodně bych se tady dokázal i učit,“ shrnul své pocity Michael Šatylov z Prahy.

Spokojená byla i Pavla Kašparů z Jindřichova Hradce. „Je to hodně zajímavé. Prohlídku jsem dostala jako dárek. Nejdříve jsem z něj byla trošku v rozpacích, ale nakonec se mi tady moc líbilo. Překvapila mě velká vlhkost uvnitř věže a pak její výška věže. Na 155 metrů podle mě rozhodně nevypadá,“ popsala dojmy Pavla Kašparů z Jindřichova Hradce.

Netradiční prohlídky budou pokračovat každou sobotu až do 8. září. Kapacita už je ale zcela zaplněna. Zájemci, na které se nedostalo, mohou navštívit informační centrum nebo využít virtuální prohlídku, kterou lze nalézt ZDE.

Za prvních sedm měsíců letošního roku navštívilo Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín téměř 26 tisíc lidí. Zámeček Vysoký Hrádek, který poskytuje infocentru zázemí od roku 1997, již několik let patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…