ČEZ: Na Dlouhých stráních školáci objevovali tajemství čisté vodní energie

20.03.2019 11:26

Na vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně letos proběhla historicky první oslava Světového dne vody. Žáci Základní školy z Loučné nad Desnou se při exkurzi stále zasněžené dolní nádrže i v podzemních útrobách elektrárny dozvěděli, že voda je důležitá nejen pro každodenní život lidí, ale má své využití také v energetice.

ČEZ: Na Dlouhých stráních školáci objevovali tajemství čisté vodní energie
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Po prohlídce provozů následoval vodní elektrárenský desetiboj zakončený netradičním úkolem – týmy kluků a holek měly z jednoho ze svých spolužáků vytvořit model přečerpávací elektrárny.

Netradiční akce školáky upoutala. „I když je elektrárna v katastru naší obce, hodně dětí ještě nemělo příležitost ji navštívit. Zaujala je prohlídka dolní nádrže, monumentálních podzemních prostor i to, že o provoz tak rozsáhlého komplexu se stará necelá třicítka zaměstnanců,“ shrnul ohlasy dětí ředitel školy Petr Lukáš.

V následné anketě školáci překvapili svým pohledem na vodu. Vyplývá to z jejich odpovědí na otázku, jestli mají akce jako Světový den vody nějaký smysl:

  • Ano, lidé si začnou vody více vážit. (Aneta)
  • Díky Světovému dni vody jsem si uvědomil, jak je voda důležitá. (Dan)
  • Ano, vody bychom si měli vážit a nebrat ji jako samozřejmost. Vody je málo a my bychom s ní neměli plýtvat. (Eliška)

Elektrárna Dlouhé stráně (více ZDE), jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren ZDE. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…