ČEZ: OC Futurum Hradec Králové nabízí čtyři stojany pro elektromobily, jeden bude brzy nahrazen ultrarychlou stanicí

21.07.2023 20:44 | Tisková zpráva

V OC Futurum může v jednu chvíli doplňovat energie až osm elektromobilů. ČEZ aktuálně na východě Čech nabízí řidičům služby více než 70 dobíjecích stanic. Po celé republice ČEZ provozuje téměř 20 míst, kde může dobíjet více než šest e-aut najednou.

ČEZ: OC Futurum Hradec Králové nabízí čtyři stojany pro elektromobily, jeden bude brzy nahrazen ultrarychlou stanicí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Pohodlně a bez čekání mohou řidiči z Hradce Králové i návštěvníci města dobít svá elektroauta na parkovišti OC Futurum. Ve spolupráci s ČEZ tu vyrostly 4 dobíjecí stojany, které zvládnou doplnit většinu kapacity akumulátorů bezemisní energií do půlhodiny. Ani východočeskému regionu se tak nevyhýbá trend výstavby dobíjecích míst, která jsou obdobou velkých čerpacích stanic a umožňují najednou dobíjet šest a více elektroaut. Další zrychlení dobíjení umožní v následujících týdnech výměna jednoho ze stojanů za ultrarychlou stanici o výkonu nad 100 kW.

„Stále více zákazníků k nám přijíždí v elektromobilech a my jim chceme nabídnout možnost načerpat energii. Zatímco stihnou třeba krátký nákup v jednom z více než stovky obchodů v našem obchodním centru, jejich auto je mezitím připraveno na další cestu. Věříme, že až bude během několika týdnů u nás fungovat i ultrarychlý stojan, který ještě více zkrátí dobíjení aut, budeme ještě vyhledávanější adresou,“ věří Jana Zbořilová, ředitelka OC FUTURUM Hradec Králové.

„Pokračující růst počtu elektromobilů v České republice si vyžaduje stavbu dalších veřejných dobíjecích stanic. I když auta většinou dobíjejí doma a ve firmách, logicky se zvyšuje i obsazenost veřejných stojanů. Nechceme, aby lidé na nabíjení čekali, takže stavíme dobíjecí huby, které umožní čerpat energii najednou šesti a více e-autům. To je cesta, aby se elektromobily staly rovnocennou alternativou i pro cestování na delší vzdálenosti,“ říká Tomáš Dzurilla, ředitel útvaru elektromobilita ČEZ.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Na území Královéhradeckého a Pardubického kraje ČEZ nabízí řidičům elektromobilů služby více než 70 veřejných dobíjecích stanic (většina z nich disponuje výkonem 50 kW). Kromě krajských metropolí Hradce Králové a Pardubic je elektromobilisté najdou také v České Třebové, Hlinsku, Chrudimi, Jaroměři, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, Svitavách, Trutnově, Ústí nad Orlicí, u dálnice D11, budoucí D35 a na dalších místech. Za loňský rok řidiči e-aut na stanicích v obou krajích odebrali celkem asi 280 tisíc kWh ekologické energie, což bylo meziročně o 41 procent více.

Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta zefektivňuje dobíjení díky spárování mobilního telefonu s dobíjecí stanicí, vyhledá nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální doby dojezdu nebo ukáže aktuální obsazenost jednotlivých stojanů. Více než 80% sítě ČEZ tvoří dnes dobíjecí stojany o výkonu 50 kW a vyšším, které jsou umístěny i u OC Futurum v Hradci Králové. Umožňují nabíjet všechny typy elektromobilů a doplnit většinu kapacity jejich akumulátorů v řádu desítek minut.

OC Futurum Hradec Králové
Největší nákupní a zábavní centrum v Královéhradecké kraji je už od roku 2000 místem nákupů, volnočasových aktivit a setkávání. Ve 110 obchodech najdou nejen módní značky, ale také spotřební zboží, elektroniku a rozmanité služby, včetně hypermarketu, multikina, restaurací a bister nebo dětského koutku. Nabízí 1350 parkovacích míst zdarma.

Elektromobilita ČEZ
Největší domácí síť veřejných dobíjecích stojanů je srovnatelná se středně velkými řetězci čerpacích stanic. Celá síť má momentálně více než 550 stojanů a může v jednu chvíli obsloužit až 1 100 aut. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ činí přes 35 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 90tisícového města. Přes 200 stanic sítě vyrostlo i díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava, další desítky jich postavil ČEZ z vlastních prostředků. ČEZ si v rámci loni ohlášené vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosáhnout hranice 800 provozovaných stojanů. Letos očekává prolomení hranice 5 milionů kWh odebrané energie. Vstříc poptávce po zkrácení časů dobíjení vyšel loni zahájenou výstavbou stanic o výkonech od 150 do 180 kW. Pět těchto stojanů už funguje u dálnice D1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …