ČEZ: Obě české jaderné elektrárny se průběžně modernizují

01.06.2013 10:18

Jaderné elektrárny v České republice se stabilně udržují mezi nejspolehlivějšími provozy na světě.

ČEZ: Obě české jaderné elektrárny se průběžně modernizují
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Trvalá bezpečnost a výkonnost si ale vyžaduje průběžné investice. Je tomu tak u všech elektráren ne světě. Za dobu provozu obou elektráren společnost ČEZ vložila do modernizace elektráren Dukovany a Temelín téměř 30 miliard korun. Díky tomu byly provedeny stovky větších i menších vylepšení.
 
„Průběžná modernizace našich elektráren je jedinou cestou, která vede ke stabilnímu a bezpečnému provozu těchto zařízení,“ uvádí Jaroslav Jakub, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany. A čísla mu dávají za pravdu. V loňském roce jaderné elektrárny v Dukovanech a v Temelíně vyrobily rekordních více než 30 TWh (terrawatthodin) energie. To jsou dvě pětiny roční spotřeby elektřiny v Česku. Udržení špičkového výkonu elektráren a maximální bezpečnosti si ovšem žádá investice do modernizace zařízení, pracovních postupů i rozvoje lidského kapitálu. Společnost ČEZ od uvedení elektráren v Dukovanech a Temelíně do provozu investovala v rámci úprav a zlepšení přes 30 miliard korun. Větší část, bezmála 21 miliard korun, byla investována do modernizace elektrárny v Dukovanech. Výstavba a uvedení elektrárny do provozu před 25 lety si přitom vyžádaly 26 miliard československých korun.  
 
Modernizace má pro jaderné elektrárny zcela zásadní význam. „Naším cílem je zajistit co nejvyšší bezpečnost provozu a současně i plný výkon,“ dodává ředitel Jakub. Poukazuje tím na fakt, že finanční prostředky vložené do modernizačních aktivit nesou své plody. Kromě rekordního výkonu se totiž dukovanská jaderná elektrárna může pochlubit tím, že dle kritérií světového Sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) je řazena mezi 20 % nejlépe provozovaných elektráren na světě. Obdobně je na tom i elektrárna v Temelíně. Tam společnost ČEZ investovala do úprav a vylepšení zhruba 9 miliard korun. 
 
V obou případech se jedná o zajištění stovek větších či menších akcí, které vedou k optimalizaci výkonu, nebo ke splnění požadavků regulátorů oblasti jaderné energetiky. Příkladem může být záměna lineárních krokových pohonů v temelínské elektrárně. Zařízení, které zabezpečuje pohyb a polohu regulačních orgánů (klastrů) a tedy výkon reaktoru, je důležitou součástí bezpečnostního a řídicího systému. V průběhu let 2011 a 2012 bylo na obou blocích vyměněno dohromady 122 pohonů. Ty nové mají životnost 40 let. Hodnota investice v tomto případě dosáhla skoro tři čtvrtě miliardy korun. Podobných akcí probíhají desítky i v Dukovanech.
 
Jen díky modernizaci a investicím se Česká republika může pochlubit špičkovou jadernou energetikou. Tyto aktivity budou probíhat i nadále. V Dukovanech se totiž zaměřují na splnění bezpečnostních vylepšení doporučených MAAE, či na aplikaci opatření nutných k obnově povolení k provozu elektrárny i po roce 2015.
 
Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …