ČEZ: Odstraňovat následky bouře pomáhají i hasiči temelínské elektrárny

25.06.2021 10:06

Tři desítky hasičů ČEZ pomáhají v okolí temelínské elektrárny řešit následky noční bouře. Po dohodě s vedením elektrárny je povolal krajský hasičský dispečink.

ČEZ: Odstraňovat následky bouře pomáhají i hasiči temelínské elektrárny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ještě v noci pomocí motorových pil hasiči odstraňovali spadlé stromy ze silnic v okolí elektrárny. Ráno se přesunuli do Týna nad Vltavou. „Zde jsme pomáhali odstranit strom, který spad na rodinný dům. Průměr kmenu byl necelý metr a my odřezávali jeho větve. Kmen pak odstranila odborná firma,“ upřesnil Martin Novotný, velitel temelínských hasičů.

Z Týna se třicítka hasičů přesunula do nedaleké Dřítně, která patřila v nejvíce poškozeným obcím. Zde hasiči ČEZ aktuálně zasahují, mimo jiné poskytli techniku pro výškové práce. „Tady vichřice mimo jiné poškodila střechu kostela,“ konstatoval Martin Novotný.

„Pro všechny je lepší, když podobné zásahy nejsou potřeba. Jsme ale rádi, že i touto cestou můžeme našemu okolí pomoci,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Vedle toho ČEZ nabídl nejbližším obcím krizovou pomoc. Ty tak mají šanci velmi rychle od energetické nadace získat grant ve výši 50 tisíc korun na opravu škod. Od roku 2016 jsou profesionální hasiči ČEZ zařazeni do takzvaného poplachového plánu Jihočeského kraje. Vyžaduje-li to především rychlost zásahu, může je krajský hasičský dispečink povolat. Loni temelínští hasiči zasahovali za hranicemi své elektrárny devatenáctkrát. Šlo například dopravní nehody, požáry nebo odklízeli spadlé stromy. K dispozici mají moderní zásahovou techniku a mimo jiné i například zásahovou plošinu s výškovým dosahem 42 metrů.

Temelínská jednotka má osm desítek hasičů. Čtyři směny se střídají po dvanácti hodinách. K dispozici mají čtyři cisternové vozy a speciální techniku pro zásah při přírodních katastrofách. Součástí vybavení je i špičková dýchací technika, speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Dojezdová doba v areálu elektrárny je čtyři minuty. Na základě vyzvání operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje pomáhají i mimo areál elektrárny. V těchto případech musí být vždy držen požadavek na minimální počet osob a techniky, která musí být přítomna tak, aby nebyla ohrožena požární bezpečnost elektrárny.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,6 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…