ČEZ: Podzemí Lipna se opět otevře veřejnosti

04.01.2023 15:13 | Tisková zpráva

Lidé se během pěti víkendů zimní sezóny budou moci podívat 160 metrů pod hladinu Lipenské nádrže, do útrob unikátní vodní elektrárny.

ČEZ: Podzemí Lipna se opět otevře veřejnosti
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Prohlídky jsou zdarma, určené jsou ale pro maximálně osmičlenné skupiny předem registrovaných návštěvníků. Ti se dostanou nejen k turbínám a generátorům, ale i třeba k tunelu, který ústí až u Vyššího Brodu. Prvních osm prohlídek s kapacitou 64 míst začíná 21. ledna. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Relativně nenápadné budovy na úpatí hráze Lipenské přehrady ve skutečnosti tvoří jen malou část unikátní vodní elektrárny. Její hlavní část, včetně turbín, generátorů a dalšího zařízení se skrývají v obří kaverně 160 metrů hluboko. Díky tomuto výškovému rozdílu jde o nejefektivnější zdroj v rámci Vltavské kaskády. V létě 2022 ČEZ tyto prostory poprvé ve větší míře zpřístupnil v rámci exkurzí pro omezené množství návštěvníků. 

„Tyto prohlídky měli vloni mimořádný úspěch, naší technologií a útroby vodní elektrárny vidělo přes dva tisíce lidí. Ale samozřejmě, zájem je daleko větší, aktuálně evidujeme stovky zájemců o návštěvu podzemních prostor,“ vysvětluje Róbert Heczko, ředitel vodních elektráren ČEZ.

ČEZ proto unikátní prostory znovu v omezené míře zpřístupní. V rámci hlavní zimní sezóny vybral pět víkendů, během kterých se lidé budou moci do podzemí zdarma dostat. 

„Prohlídky budou opět probíhat v malých skupinkách a za doprovodu našich odborných průvodkyň. Tyto aktivity vnímáme jsou součást technického vzdělávání široké veřejnosti i jako popularizaci našeho oboru. Doporučujeme včasnou registraci, z léta máme zkušenost, že nebudeme schopni vyhovět všem zájemcům,“ dodává vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Podzemí lipenské vodní elektrárny se otevře během hlavní zimní sezóny o vybraných víkendech. Možnost návštěvy ale platí jen pro předem registrované návštěvníky, kteří musí být starší 15 let v dobré fyzické kondici. Neměli by také trpět klaustrofobií či panickým strachem z výšek. 

Registrace na exkurze je otevřená na webových stránkách www.cez.cz/infocentra. Celkem během ledna, února a března energetici připravili deset termínů s kapacitou 640 míst. První prohlídka začíná 21. ledna. Poslední je naplánována na víkend 11.-12. března. Kapacita každé prohlídky je osm lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…