ČEZ: Poločas DPI: Na standardní smlouvu už přešlo 95 % odběratelů

18.01.2022 19:38 | Tisková zpráva

Od ukončení činnosti Bohemia Energy uplynuly 3 měsíce, pro zákazníky tedy polovina lhůty pro výběr nového dodavatele energií. V režimu DPI u ČEZ Prodej zůstává už jen 5 procent z více než 383 000 odběratelů, téměř 365 000 zákazníků už tedy přešlo nebo přechází na výhodnější standardní smlouvy.

ČEZ: Poločas DPI: Na standardní smlouvu už přešlo 95 % odběratelů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

ČEZ Prodej dále toto číslo snižuje i přes pokračující konce dalších dodavatelů. Závěrečné vyúčtování za režim DPI už odešlo 331 701 zákazníkům. Průměrná výše faktury na nejběžnějších sazbách je 1480 Kč. Zájemci mají možnost domluvit si individuální splátkové kalendáře. Zatím je využilo téměř 1500 lidí Většina zákazníků odcházejících z DPI si vybrala produkty ČEZ Prodej.

Během čtvrt roku přešlo z režimu dodavatele poslední instance u ČEZ Prodej na standardní smlouvu téměř 365 tisíc odběratelů, tedy 95 % celkového počtu. Procentuální podíl ovlivňují postupné konce dalších dodavatelů, které do režimu DPI uvalují nové zákazníky. Více než 331 tisícům odběratelů už také ČEZ Prodej vystavil závěrečné vyúčtování. I přestože průměrná výše fakturace DPI na nejběžnějších sazbách činí 1 480 Kč, nabízí ČEZ Prodej zákazníkům odcházejícím z DPI možnost rozložit si závěrečné vyúčtování do více plateb. Individuální splátkový kalendář poskytla společnost již téměř 1500 lidí.

Odběratelům, kteří se po pádu Bohemia Energy a některých dalších dodavatelů ocitli v režimu dodavatele poslední instance, již uplynula polovina zákonné lhůty pro výběr nového dodavatele energií. Společnost ČEZ Prodej během posledních tří měsíců převedla na standardní, výhodnější smlouvy přes 95 % odběratelů, kteří se k ní do režimu DPI dostali. Kvůli konci dalších dodavatelů ale do DPI přicházejí stále noví odběratelé. Zbývá zhruba 19 tisíc zákazníků, kteří se k přechodu zatím neodhodlali. Na ty ČEZ Prodej opakovaně apeluje, aby s výběrem nového dodavatele neotáleli. Přechod na běžnou smlouvu doporučují i spotřebitelské organizace, Energetický regulační úřad či Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

ČEZ Prodej zároveň postupně odbavuje fakturaci těch, kdo již z DPI odešli. Celkem doposud vystavil finální vyúčtování 331 701 odběratelům. „Průměrná výše vystavených faktur za režim DPI je pro nejběžnější sazby u ČEZ Prodej zhruba 1 480 korun. I tak zákazníkům odcházejícím z DPI nabízíme možnost individuálních splátkových kalendářů, které jednorázový výdaj rozloží do menších částek a na delší období. Tuto možnost zatím využilo téměř 1 500 zákazníků,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Ukončení činnosti Bohemia Energy a dalších menších dodavatelů, které postihlo téměř milion odběratelů, se protnulo s vysokými cenami energií na velkoobchodním trhu, a navíc připadlo na začátek topné sezony, kdy spotřeba domácností roste. Odběratelé v režimu DPI, kteří by chtěli přejít k ČEZ Prodej, mají pro uzavření nové smlouvy na výběr z několika možností: mohou zajít na jedno z více než 24 zákaznických center ČEZ Prodej a dalších 60 poboček partnerů, využít vybrané pobočky České Pošty, zavolat na dedikovanou bezplatnou DPI linku 800 111 700, nebo uzavřít smlouvu kompletně on-line z pohodlí domova prostřednictvím jednoduchého formuláře, který také najdou na hlavní stránce webu (ZDE).

Lidem, kteří se kvůli turbulencím na energetickém trhu ocitli v tíživé finanční situaci, ČEZ Prodej doporučuje zejména včas komunikovat a domluvit se s dodavatelem na řešení. Kromě splátkových kalendářů společnost dále nabízí rozložení nedoplatku do příštích záloh a rovněž podporuje občanské poradny, které zdarma klientům pomáhají s organizací rodinného rozpočtu a poskytují finanční poradenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…