ČEZ: Pomoc válečným uprchlíkům je různorodá, energetici pomáhají finančně i materiálně

28.03.2022 8:24 | Komerční článek

Více než 317 000 korun v rámci 7 mimořádných grantů „Krizová pomoc 2022 – Ukrajina“ již schválila správní rada Nadace ČEZ žadatelům z Libereckého kraje. Napříč celou republikou pak mezi zaměstnanci Skupiny ČEZ probíhají hned dvě sbírky. první je finanční a druhá materiální.

ČEZ: Pomoc válečným uprchlíkům je různorodá, energetici pomáhají finančně i materiálně
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V prvém případě se dosud podařilo nashromáždit na společný účet bez mála 7,3 milionu korun, přičemž Nadace ČEZ tuto částku již zdvojnásobila.

Zatímco finanční pomoc je stále otevřena, narychlo uspořádaná sbírka materiální pomoci proběhla dle lokalit ČEZ od 21. do 25. března. Na vybraných místech v krajích, kde má společnost svá regionální sídla, se shromažďovalo vše potřebné, co nyní uprchlíci z Ukrajiny citelně postrádají. Byť doma měli věcí dostatek, nyní jim k běžnému životu v Česku žalostně chybějí. Energetici tak přinášeli nové či zánovní ošacení, obuv, trvanlivé potraviny, hygienické potřeby (hlavně pro ženy a děti), povlečení prostěradla, hračky, pleny, dětské výživy, sunar a podobně, včetně nádobí, dětských krosen, školních pomůcek, drobných elektrospotřebičů, příborů, sušáků na prádlo…

„Energetici jsou pověstní svou ochotou pomáhat druhým. Okamžitě po vypuknutí konfliktu jsme začali řešit, jakým způsobem se můžeme zapojit do pomoci Ukrajině a jejím obyvatelům. Jsem rád, že kolegové neustále přicházejí s novými nápady, a nesmírně hrdý na všechny, kdo se na podpůrných akcích podílejí, ať už naším prostřednictvím nebo osobně,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Podle jeho dalších slov Skupina ČEZ ve spolupráci s jednotlivými kraji a Správou uprchlických zařízení také nabízí ubytovací kapacity pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Celkem v ubytovnách, bytových domech, firemních bytech a ve svých rekreačních zařízeních po celé České republice vyčlenila 336 lůžek. Momentálně jsou již ubytovány 72 osoby, převážně ženy a dětí. Část vyčleněných objektů nyní také prochází drobnými rekonstrukcemi (výmalba, výměna podlah, dovybavení nábytkem apod.) tak, aby co nejdříve byly k dispozici dalším rodinám.

Velký ohlas měl i bleskový Krizový grant Ukrajina, která Nadace ČEZ vyhlásila 1. března. Slouží na úhradu provozních nákladů – například ubytování, stravování, materiální pomoc apod. – neziskových organizací, obcí a měst, které se rozhodly poskytnout azyl ukrajinským uprchlíkům. Během dvou týdnů vyčerpalo 115 žadatelů, z toho sedm z Libereckého kraje, částku přesahující 5 milionů korun. Výhodou krizového grantu je přitom zrychlený administrativní a schvalovací proces, takže žadatelé peníze obdrží už několik dní od podání žádosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …