ČEZ: Přes 13 tisíc lidí hlasovalo pro bezpečnější přechody v regionu severní Moravy

27.05.2013 16:35

Nejvíce hlasů získaly přechody v Hodslavicích, Bašce a ve Starém Městě. Na doporučení odborné komise budou ještě osvětleny přechody v Lidečku a v Olšanech.

ČEZ: Přes 13 tisíc lidí hlasovalo pro bezpečnější přechody v regionu severní Moravy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Těchto 5 přechodů na severní Moravě a dalších 30 v ostatních regionech osvětlí Skupina ČEZ v rámci projektu Vaše volba. První tři přechody v regionu určila veřejnost svými hlasy a další dva pak vybraly odborné komise, do kterých byli nominováni zástupci Dopravní policie a BESIP. Vítězný přechod v Hodslavicích obdržel 2 316 hlasů, druhé místo zaujal přechod v Bašce s 1 915 hlasy a třetí místo obsadil přechod ve Starém Městě s 1 835 hlasy. Tyto přechody získaly téměř polovinu hlasů (6066) z celkového počtu 13 249 hlasujících v tomto regionu. Obec Mořice sice získala „jen“ 1 153 hlasů, ale svůj počet obyvatel tak překročila 2,4 krát. Podle tohoto kritéria ještě bodovaly Hodslavice (1,33 x) a Olšany (1,11 x).

Ukázalo se, že obyvatelům České republiky není bezpečnost na přechodech lhostejná. Velmi dobře si uvědomují rizika dopravního provozu a zajímají se o možnosti, jak změnit nebezpečná místa tak, aby na nich k tragickým nehodám nedocházelo. V uplynulých šesti týdnech se do projektu zapojilo 100 921 hlasujících. „Tato čísla nás velmi těší. Dokazují, že si lidé uvědomují neutěšený stav českých přechodů a chtějí jej změnit,“ říká Šárka Samková ze Skupiny ČEZ.

Jen za první čtyři měsíce letošního roku se na vyznačených přechodech pro chodce stalo 368 dopravních nehod, při nichž se 59 lidí těžce zranilo, a čtyři zahynuli. Vloni na přechodech zemřelo za celý rok dokonce 35 osob. Bezpečnostním prvkem, který dokáže tuto smutnou statistiku až o dvě třetiny zlepšit, je právě kvalitní osvětlení. „Zvyšování bezpečnosti dopravního provozu je jednou z našich hlavních priorit. I přes všechna chystaná opatření by ale chodci neměli zapomínat na vlastní bezpečnost,“ říká šéf dopravní policie ČR Tomáš Lerch.

Přechodů, které mají zjevné nedostatky, je bohužel v České republice stále hodně. Jen na silnicích I. tříd identifikovala Dopravní policie 423 rizikových přechodů, u kterých kromě běžných bezpečnostních prvků chybí právě osvětlení. V každém ze sedmi distribučních regionů ČEZ mohli lidé v rámci projektu Vaše volba 2013 vybírat z 10 nebezpečných přechodů, které nominovali odborníci z Policejního prezidia ČR.

V průběhu června a července přidělí Nadace ČEZ granty vybraným městům a obcím, které zpracují projekty, rozpočty a zahájí se stavební řízení. Po prvních nově upravených přechodech se tak lidé projdou už letos na podzim.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…