ČEZ: Při rozpadu elektrické sítě pomůže Temelín

15.09.2017 22:38

Při problémech v přenosové soustavě a jejím rozpadu na několik ostrovních oblastí umí elektrárna Temelín během několika vteřin snížit výkon a zabránit blackoutu.

ČEZ: Při rozpadu elektrické sítě pomůže Temelín
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

 Takový je závěr speciální ostré zkoušky, kterou dnes v noci provedli odborníci z Temelína a ČEPS na druhém bloku. Při testu, který v Temelíně dělali naposledy v roce 2003, blok osmnáct minut nedodával elektřinu do sítě a ani z ní proud nevyužíval. V tak zvaném ostrovním režimu vyráběl elektřinu pouze pro své důležité systémy. Energetici si tak naostro vyzkoušeli chování turbíny v jednom z nejsložitějších provozních stavů.

Krátce po 23. hodině vypínají dispečeři společnosti ČEPS elektrické vedení mezi druhým blokem elektrárny Temelín a dva kilometry vzdálenou rozvodnou stanicí Kočín. Tato manipulace simuluje problémy v přenosové soustavě. Virtuálně hrozí, že velká část České republiky zůstane bez elektřiny. Během několika vteřin snižují řídící systémy bloku výkon turbogenerátoru na přibližně na 5 procent (50 MWe). Energetici si tím otestovali schopnost provozu bloku v ostrovních stavech, které mohou vzniknout při problémech v přenosové soustavě, například při jejím rozpadu na několik malých částí. „Schopnost napájet a regulovat parametry izolované části soustavy pomáhá chránit Českou republiku před blackoutem. Nabízí ji navíc i elektrárna Dukovany a některé klasické elektrárny,“ vysvětluje Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika ČEZ.

Pro Temelín jde přitom o velmi náročnou provozní operaci. Udržet blok na minimálním výkonu je o dost složitější než jet naplno nebo standardně odstavit. Při rychlé změně zatížení jsou velké turbíny vystaveny velkým tlakovým a teplotním změnám.

Zkouška skončila krátce před půlnocí, zapojily se do ní téměř dvě desítky lidí z ČEZ, ČEPS a dalších dodavatelských firem. Aktuálně blok již pracuje na plném výkonu.

Letos dvakrát Temelín přispěl k udržení stability v přenosové soustavě. V závěru března na pět hodin snížil první blok výkon o deset procent a začátkem srpna pracovaly osmnáct hodin na nižším výkonu dokonce oba bloky. Důvodem byl problém v rozvodně Čechy střed.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…