ČEZ: Provoz Jaderné elektrárny Dukovany bude o letošních Vánocích zajišťovat více pracovníků než obvykle

24.12.2023 14:21 | Tisková zpráva

Na tři stovky pracovníků budou i na Štědrý den zajišťovat nepřetržitou výrobu čisté bezemisní elektřiny přímo v Jaderné elektrárně Dukovany. Opět tak bude v elektrárně Dukovany i o Vánocích rušno. Celkový počet pracovníků, kteří budou muset o letošních Vánocích do práce je oproti předchozím vyšší z důvodu ukončování odstávky čtvrtého výrobního bloku a příprav na jeho spuštění.

ČEZ: Provoz Jaderné elektrárny Dukovany bude o letošních Vánocích zajišťovat více pracovníků než obvykle
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Operátoři blokových dozoren, strojní technici, elektrikáři, radiačníci, ale také hasiči, pracovníci fyzické ostrahy, kuchařky a další lidé, zajišťující servisní sužby v nepřetržitém provozu budou muset i na Štědrý den opustit rodinné zázemí a jít do práce. Přes 200 pracovníků bude v Jaderné elektrárně Dukovanech zajišťovat spolehlivou dodávku bezemisní energie, která je i o vánočních svátcích nezbytná pro rozzáření tisíců vánočních stromečků, pečení i nerušené sledování televizních pohádek.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

„Jako energetici, pracující v nepřetržitém provozu, jsme na práci o svátcích a dnech volna v průběhu celého roku zvyklí. I přes vánoční období, které je přece jen trochu jiné, jsou blízcí a rodiny zaměstnanců elektrárny k plnění tohoto poslání tolerantní i v těchto nejhezčích dnech v roce,“ říká ředitel elektrárny Roman Havlín.

Oběd i večeře se v elektrárně ponese v tradičním duchu Vánoc. Obědové menu nabídne rybí a zelnou polévku, čočku na kyselo, moravské uzené a vepřový steak. Na večeři nebude chybět smažený kapr s bramborovým salátem. Pracovníci, kteří na Štědrý den odpoledne nebudou se svými rodinami, ale půjdou do práce, dostanou jako poděkování balíček s potravinami.

V letošním roce budou v elektrárně navíc probíhat i ukončovací práce na odstávce čtvrtého výrobního bloku, ve kterém energetici vyměnili část paliva za čerstvé a provedli údržbu a modernizaci zařízení k zajištění minimálně šedesátiletého provozu bloků. Před opětovným uvedením bloků do provozu musí technici ještě provést předepsané kontroly a testy zařízení, na kterých se budou podílet další desítky pracovníků elektrárny i dodavatelů.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 13 949 930 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…