ČEZ: První blok Dukovan vyrábí na plný výkon

15.08.2023 14:47 | Tisková zpráva

Všech šest českých jaderných bloků funguje na plný výkon. Energetici po řadě testů a kontrol zvýšili po plánované odstávce výrobu první dukovanského bloku na nominálních sto procent.

ČEZ: První blok Dukovan vyrábí na plný výkon
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Bezemisní elektřinu začal první výrobní blok dodávat po odstávce pro výměnu paliva v polovině minulého týdne. Následovala řada předepsaných kontrol a testů, které potvrdily správné fungování všech systémů. O víkendu proto operátoři zvýšili výkon reaktoru na 100 procent.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

„Oficiálně jsme tak ukončili náběh prvního bloku z odstávky. V plánu máme více než 365 dnů nepřetržitého provozu tohoto bloku,“ vysvětluje ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

V provozu jsou nyní všechny české jaderné bloky, čtyři v Dukovanech a dva v Temelíně. Další plánovaná odstávka pro výměnu paliva čeká ČEZ už koncem týdne v Temelíně a v polovině října na čtvrtém výrobním bloku v Dukovanech. Aktuality o provozu jaderných elektráren také najdete ZDE.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 8 780 249 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…