ČEZ: První český SMR Camp - malé modulární reaktory pod drobnohledem

30.06.2023 13:07 | Komerční článek

Historicky první český SMR Camp během šesti dnů představí vysokoškolským studentům malé modulární reaktory ze všech možných úhlů pohledu. Pětadvacítka účastníků se od odborníků ze Skupiny ČEZ, ČVUT, ÚJV Řež, Centra výzkumu Řež, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a Ministerstva průmyslu a obchodu dozví nejen technické podrobnosti různých typů SMR, které přicházejí v úvahu pro výstavbu v České republice, ale také o legislativě, financování, přípravě odborného personálu, výzkumu a dalších souvisejících oblastech. První malý modulární reaktor by v Česku mohl začít fungovat již za deset let.

ČEZ: První český SMR Camp - malé modulární reaktory pod drobnohledem
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jak se od sebe technologicky liší jednotlivé typy malých modulárních reaktorů, které přicházejí v úvahu pro výstavbu v České republice? Co všechno musí splňovat lokalita, kde se malý modulár bude stavět? Jaká se na malé reaktory vtahuje legislativa a jak by se mohla jejich výstavba financovat? Umí si Česká republika postavit svůj vlastní modulární reaktor? To vše a mnohem víc probírá 25 vybraných vysokoškolských studentů s předními českými odborníky na právě probíhajícím historicky prvním SMR Campu věnovaném právě této slibně se rozvíjející technologii. Unikátní akci zorganizovala Skupina ČEZ, která chce první malý modulární reaktor spustit v areálu Jaderné elektrárny Temelín již v roce 2032.

„Modulární reaktory jsou sice názvem malé, ale s obrovským potenciálem. V rámci Skupiny ČEZ je vnímáme jako vhodný doplněk k standardním jaderným blokům a k rozvoji obnovitelných zdrojů. Zkoumáme možnost jejich výstavby nejen ve stávajících jaderných lokalitách, ale i ve vybraných areálech současných uhelných tepláren, které budeme v rámci dekarbonizace postupně odstavovat. Věříme, že tato slibná technologie bude v budoucnu standardní součástí českého energetického mixu,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač.

„Česká republika patří v oblasti jaderné energetiky mezi světovou špičku. Byli jsme mezi prvními deseti státy na světě, které zvládly řízenou jadernou reakci, naše jaderky provozujeme bezpečně a efektivně, náš jaderný výzkum má obrovské renomé v zahraničí. Chceme si toto postavení udržet i do budoucna, a proto se zaměřujeme i na technologii malých modulárních reaktorů a představujeme ji těm, kteří ji za pár let budou s námi možná stavět,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Studenty během šesti dnů čeká série přednášek, které malé modulární reaktory zasadí do kontextu vývoje energetiky v České republice, ale i v Evropě a ve světě. O své vědomosti se s nimi podělí více než desítka odborníků ze Skupiny ČEZ, ÚJV Řež, Centra výzkumu Řež, SÚJB či MPO. Dále si prohlédnou hned čtyři výzkumné reaktory: dva školní provozované Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT a dva v Řeži u Prahy provozované Centrem výzkumu Řež. Zároveň se seznámí s rozvíjenými českými koncepty SMR, které by se mohly v budoucnu stát cenným vývozním produktem. Bonusem navíc jsou neformální večerní setkání s odborníky, při nichž bude možné diskutovat o aspektech SMR v ještě větším detailu.

„Účastníci jsou skvělí. Mimo jiné mají výborný přehled o technologiích, stádiu vývoje SMR a jejich otázky a připomínky jdou opravdu do hloubky. Pro současný provoz, nové standardní bloky i modulární reaktory budeme vysoce kvalifikovaný personál potřebovat a je vidět, že jádro má nyní na technických vysokých školách velmi dobrou pozici. Trendy nechceme sledovat, chceme je sami nastavovat,“ doplnila ředitelka útvaru Rozvoj SMR Silvana Jirotková.

Skupina ČEZ tímto SMR Campem navazuje na dlouholetou tradici oblíbených stáží, které pod názvem Letní univerzita organizuje na svých jaderných elektrárnách již 17 let. Absolventi a absolventky Letních univerzit se také velmi často stávají novými jadernými operátory, reaktorovými fyziky či nastupují na jiné specializované technické pozice. Vzhledem k plánované výstavbě nových jaderných bloků včetně těch malých modulárních chce ČEZ v příštích deseti letech nabrat do jádra asi 2 600 nových zaměstnanců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…