ČEZ: Rostoucí ceny energií vystřelily nahoru zájem o domácí fotovoltaiku

22.01.2022 19:07 | Tisková zpráva

Zájem o instalaci střešních fotovoltaických elektráren je stále na vzestupu. Jen vloni jich ČEZ Prodej nainstaloval v rámci celé republiky 1 514 o celkovém výkonu 7,4 MW.

ČEZ: Rostoucí ceny energií vystřelily nahoru zájem o domácí fotovoltaiku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Klienti mají zájem zejména o solární elektrárny doplněné bateriovými systémy, těch bylo nainstalováno celkem 939, tedy dvojnásobek. Stoupl i zájem o tepelná čerpadla, jichž technici ČEZ v českých domácnostech zapojili 1 118. V roce 2020 jich přitom bylo „jen“ 514. Vedle růstu trhu a stoupajících cen energií zvýšení počtu instalací pomohlo také to, že ČEZ Prodej výrazně zefektivnil celý proces od nabídky až po instalaci a zákazník je nyní pravidelně informován o každém kroku.

ČEZ tudíž celý projekt střešní fotovoltaické elektrárny s akumulací nebo tepelného čerpadla připravuje pro zákazníky na klíč a je schopen zajistit i financování, včetně vyřízení žádosti o dotaci. Poskytuje záruku 25 let na 80% výkon panelů, 15 let na samotné panely, 10 let na ČEZ Battery Box a pětiletou záruku na práci. Z celkového počtu instalací fotovoltaik v roce 2021 jich přitom na celé území Středočeského kraje připadá 414. V případě bateriových systémů jich bylo zprovozněno 286 a tepelných čerpadel přibylo 278. Všech instalovaných technologií pak bylo celkem 692, tedy 2,5x více než v roce 2020. Všechna výše uvedená čísla přitom znamenají primát mezi všemi kraji, včetně hl. m. Prahy.

„Zájem o naše služby v oblasti moderní energetiky rychle roste. Prakticky každý už dnes při stavbě nového domu nebo při rekonstrukci střechy přemýšlí o tom, zda si pořídit také fotovoltaiku. Solární elektrárny se už se stávají v Česku standardem a zájem výrazně zvýšila i rostoucí cena energií. Jsme rádi, že se zákazníci obracejí právě na nás. S vlastní fotovoltaikou šetří jak životní prostředí, tak i rodinné rozpočty,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Oblíbenou je i kombinace s tepelným čerpadlem, kdy je možné řídit celou domácnost pomocí společného softwaru. Ten dokáže ovládat i další spotřebiče a technologie (osvětlení, žaluzie, garáž, vyhřívání bazénu apod.), takže je skutečně možné kontrolovat celou domácnost jako chytrý dům. Aplikace pracuje také s předpovědí počasí a automaticky snižuje energetickou náročnost.

ČEZ Prodej již také uzavřel dalších více než tisíc smluv na další fotovoltaiky a baterie, které bude zapojovat v příštím roce. Díky obřímu zájmu ve druhé polovině roku se nicméně prodlužuje doba, která je nutná pro vyřízení celé instalace. „Jedeme na 150 procent a nepolevujeme ani teď v zimě. Budeme instalovat, dokud nám to počasí dovolí. Nabíráme nové lidí tak, abychom mohli poptávku zákazníků co nejrychleji uspokojit,“ dodává k tomu Petr Ouška, ředitel ČEZ Prodej pro nekomoditní služby.

ČEZ Prodej proto v této době doporučuje zákazníkům zajímajícím se o moderní technologie, aby vše řešili s dostatečným předstihem. Zájem o fotovoltaiky a další úsporná řešení od ČEZ totiž nyní stoupá raketově a dodací lhůty se prodloužily. Kvůli epidemii COVID se narušily dodavatelské řetězce a některé komponenty je obtížné získat. Zhruba měsíc také obvykle trvá vyřízení dotace. Od podpisu smlouvy k instalaci fotovoltaiky tak mohou uběhnout 3-4 měsíce. „Snažíme se každopádně klienta pravidelně informovat, co už jsme vyřešili a co náš ještě čeká, aby měl jasnou představu o celém procesu od nabídky až po instalaci,“ uzavírá Petr Ouška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…