ČEZ: S historií a vývojem klasické energetiky se již seznámilo 10 000 návštěvníků

08.02.2013 11:16

Návštěvníka s pořadovým číslem 10 000 přivítalo ve čtvrtek 7. února Informační centrum Elektrárny Ledvice, které je zaměřené jako vůbec první ve Skupiny ČEZ na kompletní historii, vývoj a budoucnost klasické energetiky.

ČEZ: S historií a vývojem klasické energetiky se již seznámilo 10 000 návštěvníků
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Šťastlivcem, který obdržel malou pozornost v podobě různých reklamních předmětů, se stala Veronika Sochrová z Litoměřic. Na prohlídku přitom coby tlumočnice zavítala se skupinou rakouských a českých studentů, kteří jsou na výměnném pobytu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Na univerzitě totiž vyučuje němčinu.

„Tak to jsem opravdu nečekala, že se stanu jubilejním návštěvníkem tohoto krásného a zajímavého informačního centra. Samozřejmě mě to potěšilo, veškeré dárky určitě zužitkuji, ať již sama nebo jako dárek pro někoho blízkého,“ uvedla překvapená Veronika Sochrová. Stejně jako všichni ostatní pak ocenila úvodní 3D projekci, která popisuje vše od vzniku planety Země až po závěrečné rozsvícení žárovky v obytném domě. „Dinosauři byli jako živí, doslova jsem si na jednoho z nich sáhla. Také se mi líbilo, že prostřednictvím energie jsem se alespoň ve virtuální podobě podívala i na další místa České republiky,“ dodala s úsměvem.

„Naše exkurze v Ledvicích je součástí mezinárodní akce s názvem Zimní a letní škola. Jedná se o výměnné pobyty českých a rakouských studentů a pedagogů, které jsou podporovány domem zahraničních služeb v rámci projektu „Aktion". Na prohlídku informačního centra proto zavítalo deset rakouských studentů a dva pedagogové z Technické univerzity ve Vídni a deset českých studentů a jejich pedagogové z VŠE Praha,“ řekl docent Jaroslav Šípal, vedoucí katedry energetiky a elektrotechniky Fakulty výrobních technologií a managementu UJEP Ústí nad Labem.

Prohlídku informačního centra klasické energetiky jako jednu z náplní projektu zvolil proto, že studenti se jako ekonomové a strojaři v budoucnu zaměření hlavně na energetiku. „Domnívám se, že za "hromadou čísel" by měli vidět i reálná zařízení, na nichž se tyto ekonomické parametry realizují. Mám zkušenosti, že studenti znají schéma elektrárny, ale nemají představu zejména o tom, jaká množství materiálu se musí zpracovat, aby bylo možné vyrobit dostatek energie. Dalším důvodem je můj citový vztah k elektrárně Ledvice, v níž jsem v roce 1978 po škole začínal,“ dodal ještě Jaroslav Šípal. Samozřejmě, že informační centrum již navštívil dříve, takže věděl, kam studenty poveze. „Je velmi dobře uděláno, proto si myslím, že v rámci našeho studijního projektu určitě stojí za návštěvu.“  

Informační centrum Ledvice je v provozu od listopadu 2009, přičemž nabízí pohled do minulosti, současnosti a budoucnosti klasické energetiky. Jeho návštěvníci se mohou nejdříve prostřednictvím 3D filmu seznámit se vznikem Vesmíru, tudíž i planety Země a jejím evolučním vývojem. Všichni se tak hned na začátku exkurze dozvědí, kdy se mezi plavuněmi a přesličkami proháněli dinosauři, jaký pak pravěká monstra a rostliny potkal osud, a hlavně co z toho vzniklo.

Samozřejmě uhlí a od něj už byl jen krůček, trvající ovšem ještě řadu století, kdy se zrodila první uhelná elektrárna a po ní ty další. Závěrečný pohled na osvícená města pak nenechá nikoho na pochybách, že se ocitl správně – v předpolí Elektrárny Ledvice, v níž se staví nový moderní vysoce ekologický výrobní zdroj.

„I s tím je možné se ve virtuálním a interaktivním světě Informačního centra seznámit. Pomocí joystiku se do velké trojrozměrné obrazovky ponoří každý a hned vidí, jak vypadá elektrárna zevnitř. Projde se kolem turbíny, nahlédne do odsíření, kotelny a dalších provozů. Samozřejmostí je také audiopanel se zvuky chladicí věže, turbíny, elektroodlučovačů a dalších elektrárenských zařízení. Bez povšimnutí není ani on-line měření fotosyntézy živého stromu. Prostřednictvím více či méně náročných testů si pak každý může ověřit své znalosti z klasické energetiky, ať už s nimi na prohlídku Informačního centra přišel nebo je zde právě kvůli nim,“ dodala k tomu Jana Muraňská, recepční v Informačním centru Ledvice.

Informační centrum Skupiny ČEZ v Ledvicích je přístupné veřejnosti od pondělí do pátku, vždy od 8 do16 hodin. V případě větších skupin si lze jeho návštěvu předem objednat prostřednictvím telefonu na čísle 411 10 2313 nebo e-mailu: infocentrum.ele@cez.cz. Informační centrum bylo vybudováno v rámci probíhající komplexní obnovy uhelných elektráren a výstavby nového zdroje v Ledvicích. Modernizace elektráren přinese další zlepšení v oblasti životního prostředí na severu Čech.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…