ČEZ: Startují prohlídky vodní elektrárny Lipno I

20.01.2023 10:06 | Tisková zpráva

Prvních 128 lidí se o víkendu podívá 160 metrů pod hladinu Lipenské nádrže. ČEZ tím zahajuje unikátní prohlídky vodní elektrárny Lipno I. Víkendové prohlídky potrvají do poloviny března. Celkovou kapacitu 640 míst zájemci o prohlídku obsadili během necelých dvou týdnů.

ČEZ: Startují prohlídky vodní elektrárny Lipno I
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Podívat se ke dvěma plně automatizovaným Francisovým turbínám v kaverně umístěné 160 metrů pod hladinou Lipna. Takovou možno budou mít o pěti víkendech zájemci o prohlídku unikátní vodní elektrárny. První návštěvníci se do útrob vodní elektrárny Lipno I podívají už o tomto víkendu.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28726 lidí

„Zájem o prohlídku tohoto unikátního technického díla byl už loni během letních prázdnin. Letošní obsazení kapacity 640 míst za necelé dva týdny jen potvrzuje, že Češi o tento druh výletů mají zájem. Prohlídky budou opět probíhat v malých skupinkách a za doprovodu našich odborných průvodkyň,“ uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ.

ČEZ v rámci hlavní zimní sezóny vybral pět víkendů, během kterých se lidé budou moci zdarma dostat do lipenského podzemí. První prohlídka začíná 21. ledna. Poslední je naplánována na víkend 11.-12. března. Zúčastnit se mohou jen předem registrovaní návštěvníci starší 15 let. Měli by přitom být v dobré fyzické kondici a netrpět obavami z výšek a uzavřených prostor.

ipenská elektrárna podle přízně počasí vyrobí ročně energii pro více než 30 tisíc jihočeských domácností. Je nejvýkonnějším zdrojem tzv. Vltavské kaskády, 1 kWh bezemisní elektřiny vyrobí z pouhých 2,7 kubíků vody. Její energetický význam je ale mnohem širší. Díky rychlému najetí na plný výkon 138 MW do 2,5 minuty a dálkovému ovládání významně pomáhá regulovat českou energetickou síť. ČEZ proto elektrárnu udržuje ve špičkové kondici. V letech 2012-17 prošla komplexní modernizací za 400 milionů korun, což přineslo zvýšení její spolehlivosti, růst efektivity o cca 4 % a úsporu milionů kubíků vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…