ČEZ: Startují prohlídky vodní elektrárny Lipno I

20.01.2023 10:06 | Tisková zpráva

Prvních 128 lidí se o víkendu podívá 160 metrů pod hladinu Lipenské nádrže. ČEZ tím zahajuje unikátní prohlídky vodní elektrárny Lipno I. Víkendové prohlídky potrvají do poloviny března. Celkovou kapacitu 640 míst zájemci o prohlídku obsadili během necelých dvou týdnů.

ČEZ: Startují prohlídky vodní elektrárny Lipno I
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Podívat se ke dvěma plně automatizovaným Francisovým turbínám v kaverně umístěné 160 metrů pod hladinou Lipna. Takovou možno budou mít o pěti víkendech zájemci o prohlídku unikátní vodní elektrárny. První návštěvníci se do útrob vodní elektrárny Lipno I podívají už o tomto víkendu.

„Zájem o prohlídku tohoto unikátního technického díla byl už loni během letních prázdnin. Letošní obsazení kapacity 640 míst za necelé dva týdny jen potvrzuje, že Češi o tento druh výletů mají zájem. Prohlídky budou opět probíhat v malých skupinkách a za doprovodu našich odborných průvodkyň,“ uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ.

ČEZ v rámci hlavní zimní sezóny vybral pět víkendů, během kterých se lidé budou moci zdarma dostat do lipenského podzemí. První prohlídka začíná 21. ledna. Poslední je naplánována na víkend 11.-12. března. Zúčastnit se mohou jen předem registrovaní návštěvníci starší 15 let. Měli by přitom být v dobré fyzické kondici a netrpět obavami z výšek a uzavřených prostor.

ipenská elektrárna podle přízně počasí vyrobí ročně energii pro více než 30 tisíc jihočeských domácností. Je nejvýkonnějším zdrojem tzv. Vltavské kaskády, 1 kWh bezemisní elektřiny vyrobí z pouhých 2,7 kubíků vody. Její energetický význam je ale mnohem širší. Díky rychlému najetí na plný výkon 138 MW do 2,5 minuty a dálkovému ovládání významně pomáhá regulovat českou energetickou síť. ČEZ proto elektrárnu udržuje ve špičkové kondici. V letech 2012-17 prošla komplexní modernizací za 400 milionů korun, což přineslo zvýšení její spolehlivosti, růst efektivity o cca 4 % a úsporu milionů kubíků vody.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…